Een optimale mindset: leren van je fouten

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt: je bent aan het lijnen, maar je hebt enorme honger en grijpt toch naar een snack. En achteraf dan die teleurstelling. Op dit punt kan je bijvoorbeeld denken dat lijnen niks voor jou is, of dat jij je niet meer aan het programma gaat houden want het lukt toch niet.

Je kan het ook zien als een leermoment waarbij je bij jezelf kan nagaan waarom het niet goed ging. Dit is een verschil in denken, ofwel een andere mindset. We horen het woord vaak voorbijkomen, maar wat betekent mindset nou precies?

Een juiste mindset is essentieel voor het bereiken van al je doelen. In deze maand belichten we verschillende mindsets en gaan we kijken hoe je deze kan toepassen of aanpassen.

Een stukje geschiedenis

Wat zorgt er eigenlijk voor dat je een bepaalde keuze maakt, en waar komt gedrag eigenlijk vandaan? De wetenschappelijke wereld onderzocht in de vorige eeuwen waarom mensen bepaald gedrag vertonen, terwijl anderen dat niet doen. Er ontstonden twee kampen: nature vs. nurture.

In het kamp ‘nature’ geloofde men dat alle (potentiële) vaardigheden en eigenschappen bepaald werden door de genetische opmaak. Een excuus dat je vaak hoort bij dit gedachtegoed: “Ik heb geprobeerd om gewicht te verliezen, maar het lukt niet of ik krijg het gewicht later weer terug. Ik zal er wel aanleg voor hebben”. Bij deze mindset ga je minder snel op zoek naar de reden achter waarom het niet lukt.

Kamp ‘nurture’ ging ervan uit dat al het gedrag is aangeleerd en dat de omgeving allesbepalend is voor de vorming van een mens. Als je kijkt naar de omgeving waarin je woont en werkt, dan wordt het wel duidelijk dat het tegenwoordig makkelijk is om overgewicht te krijgen.

In steden zijn er op elke straathoek ongezonde eetpunten en de supermarkt zit bomvol ongezonde producten, die ook nog strategisch geplaatst zijn.

Als je bezig bent met afvallen in deze omgeving, kan je al snel iets denken als: “Ach iedereen neemt op de vrijdag patat, het zou toch geen kwaad kunnen?” De omgeving krijgt hier makkelijk de schuld, terwijl jij zelf gewoon nee kan zeggen.

Vroeger werd dus al duidelijk dat zowel ‘nature’ als ‘nurture’ een belangrijke rol spelen bij gedrag. Tegenwoordig is hier nog meer over bekend en weten we dat bijvoorbeeld ook genetische opmaak en de (obesogene *) omgeving een rol kunnen spelen bij het voorkomen van overgewicht.

* een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen

Om weer terug te komen bij mindsets: we kunnen weinig doen aan genetische opmaak, maar de omgeving kunnen we wel enigszins veranderen. Om de omgeving te veranderen kan je bijvoorbeeld zorgen dat er alleen gezonde producten in huis zijn voor snackmomenten.

Dit lijkt een kleine verandering te zijn, maar dat koekje waar je naar greep met een slechte mindset was ook klein. Bij een goede mindset zijn het juist de kleine beetjes die helpen.

Verschillende mindsets

Er zijn veel verschillende soorten mindsets geïdentificeerd en uitgeschreven. Twee wat algemenere mindsets zijn de statische mindset en de groeigerichte mindset.

Mensen met een statische mindset denken soms dat ze ‘moeten’ afvallen voor iemand anders. Ze zijn bang om te falen en vatten feedback en kritiek op als een persoonlijke aanval.

Een voorbeeld hiervan is: “Ik heb net een koekje op terwijl ik dat niet mocht. Nu kan ik net zo goed het hele pak opeten, ik heb immers toch gefaald.”

Bij het verliezen van gewicht wordt er vaak resultaatgericht gekeken: alleen de kilo’s tellen mee. Het proces is echter veel belangrijker. Iemand met de juiste mindset voor afvallen richt zich op het proces, het resultaat komt dan vanzelf.

Mensen met een groeigerichte mindset weten dat ze zichzelf kunnen verbeteren en vatten feedback en kritiek op als een moment om van te leren. Om weer terug te komen bij het voorbeeld: “Ik heb net een koekje op terwijl ik dat niet mocht. Ik ga dit probleem voorleggen bij mijn consulent om te kijken wat we hieraan kunnen doen.”

Men kijkt bij deze mindset van binnenuit naar zichzelf: jij doet het, jij kan het en je wil het!

Mindsets en afvallen

Om gewicht te verliezen heb je onder andere de juiste mindset nodig. Ben je benieuwd naar hoe dit precies werkt? In onze volgende blog vertellen we je hoe mindsets werken tijdens het afvallen.

Deze blog lees je volgende week!

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?