Mindsets in de praktijk: een interview met Ditsie Laseur

Vorige week zijn we wat dieper ingegaan op het ontwikkelen van een goede mindset. Het hebben van, of opwerken naar een groeigerichte mindset bepaalt of je gewenste veranderingen vast kan houden. Voor de consulenten van Cure4Life is het een onderwerp waar ze vaak mee te maken hebben. Deze week hebben we Ditsie Laseur, Cure4Life consulente in Putten, gevraagd hoe zij omgaat met mindsets in haar praktijk.

Wie ben je en hoe ben je bij Cure4Life terecht gekomen?

“Ik ben Ditsie Laseur, werkzaam als Cure4Life en MeCeBi consulente in Putten. Mijn interesse ligt bij de invloed van voeding en leefstijl op onze gezondheid.

Dertien jaar geleden ben ik begonnen als verpleegkundige bij MeCeBi en vervolgens ben ik bij Cure4Life terechtgekomen. Ik heb veel cliënten geholpen met het Cure4Life programma en ik hoop dat de leefstijlgeneeskunde in de toekomst een steeds grotere rol in onze maatschappij gaat spelen.”

Waar denk je aan bij het woord mindset, en waarom is het volgens jou belangrijk om een goede mindset te hebben?

“Dan denk ik aan denkpatronen, attitude en motivatie. Als je geen goede mindset hebt, betekent dat vaak dat je motivatie ook niet optimaal is. En dat is juist belangrijk wanneer je jezelf iets nieuws wilt aanleren.

Het kost tijd en energie om dat te doen, en het gaat een stuk makkelijker met de juiste motivatie en mindset.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten waarom je af wilt vallen. Als blijkt dat je het vooral voor je omgeving doet, is het veel moeilijker om vol te houden.

Je kan veel meer plezier halen uit je programma als je het echt voor jezelf doet. Dan ben je namelijk meer intrinsiek gemotiveerd en heb je een sterk doel om naartoe te werken.

Dan wil je ook écht dingen veranderen. Dat maakt het veranderen van je voedingspatroon makkelijker en het draagt bij aan de juiste mindset om jouw nieuwe leefstijl vast te houden.”

Heb je voorbeelden vanuit jouw eigen ervaring?

“In de praktijk zie je vaak een verschil in mindset als men het bijvoorbeeld heeft over het vieren van verjaardagen. Er is toch nog een klein gedeelte van de cliënten die vindt dat er tijdens verjaardagen een uitzondering gemaakt kan worden.

Ze nemen de voedingsvoorschriften dan niet zo nauw. Je hoort dan terug: ‘’vind ik niet zo gezellig’’ of ‘’mensen vinden het raar als ik niks neem’’. Het vieren van een feestje op deze manier hoort er volgens hen gewoon bij.

Bij deze cliënten zie je terug dat ze geen groeigerichte mindset hebben. Ze vinden het belangrijker om erbij te horen dan te werken aan hun eigen gezondheid.

Op zulke momenten probeer ik ze in te laten zien dat het genot slechts tijdelijk is. Je hebt 10 minuten plezier van het eten van een taartje maar je verstoort daarmee wel je eigen voortgang in het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.”

Vind jij het belangrijk om uit te vinden wat voor mindset iemand heeft? En hoe kom je hier achter?

“Absoluut. Het is superbelangrijk. Soms komt het voor dat cliënten in het begin niet veel kwijt willen over zichzelf, maar dit kan uiteraard ook precies het tegenovergestelde zijn. Hoe dan ook, ik probeer er altijd achter te komen.

Om achter de mindset van iemand te komen, ga ik in gesprek en stel ik veel vragen. “Waarom ben je hier, wat wil je bereiken, wat zit je het meeste dwars?”

Ook vraag ik wat er mogelijk in het verleden mis is gegaan en wat ze nu voor ogen hebben, en waarom ze het willen. Vaak is gezondheid het eerste punt. Men wordt geconfronteerd met klachten of moet (opeens) dagelijks medicijnen innemen.

Cliënten hebben soms pijnlijke knieën en worden snel moe. Ze willen gezond oud worden en nog met hun kleinkinderen kunnen spelen.”

Kan volgens jou voeding en/of beweging bijdragen aan een goede mindset?

“Gezonde voeding en voldoende beweging hebben zeker invloed op je mindset. Je gaat je beter voelen, je krijgt meer energie en je voelt je fitter. Dat heeft ook invloed op je geest. Als je bijvoorbeeld gaat hardlopen, geeft dat je een boost.

Andersom is dit ook het geval. Slecht eten en niet bewegen heeft een negatieve invloed op je mentale gesteldheid, en dat beïnvloedt ook weer de rest.”

Wat is volgens jou nog meer belangrijk voor een goede mindset?

“Volgens mij speelt je omgeving ook een belangrijke rol. Het is belangrijk dat mensen in je omgeving je ondersteunen in het behalen van je doel. Zeker als je het moeilijk vindt om je gedrag te veranderen. Het is dan fijn als mensen er voor je zijn.

Ze helpen je herinneren waarom je het doet of wat juist wel goed gaat. Als Cure4Life consulente kan ik een grote bijdrage leveren aan het proces omtrent gedragsverandering.”

Wat doe je als jouw cliënt onverhoopt een dipje heeft?

“Dat verschilt per persoon: voor iedereen is het een beetje anders. Ik probeer altijd de hoop en motivatie vast te houden of terug te laten komen. Vaak kijk ik naar het begin, hoe de cliënt(e) zich voelde tijdens de intake. Waarom is iemand ook alweer begonnen?

Soms zijn er mensen die bijvoorbeeld al 10 kg afgevallen zijn en daarna willen stoppen. Op zulke momenten laat ik ze weer even het beginpunt zien en het oorspronkelijke doel.

In het begin hebben we namelijk samen een streefgewicht vastgesteld. Ik probeer dan duidelijk te maken dat dat het oorspronkelijke doel was. Ze zijn al zoveel kilo’s afgevallen, wat is er nu anders waardoor ze niet willen doorzetten?

Om ze weer op het juiste pad te krijgen, probeer ik ze met iets kleinere stappen verder te laten gaan. Jouw motivatie komt namelijk sneller terug als je veel kleine ‘overwinningen’ boekt.

Als iemand te veel nadruk legt op resultaat, probeer ik de focus meer op het proces te leggen. We kijken dan samen naar andere positieve gezondheidsveranderingen in plaats van naar de weegschaal.”

Heb je nog andere tips?

“Als het gaat om motivatie, kan het helpen om de focus te leggen op andere gezondheidswinsten die zijn behaald. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan spierontwikkeling of de heup -en/of buikomtrek die veranderd is.

Het feit dat men weer kan deelnemen aan intensere fysieke activiteiten is ook erg motiverend. Het benoemen van deze andere gezondheidswinsten geeft weer een boost; niet alles draait om de kilo’s.

Als het dan toch fout gaat: deel het met iemand. Als je het vaker hebt, probeer dan te achterhalen, het liefst samen met jouw consulent, op welk moment het gebeurt.

Probeer inzicht te krijgen in wanneer je de fout ingaat. Misschien is het altijd na je werk? Het is vaak een herhalend patroon waar je achter moet zien te komen. Als je het patroon herkent, kun je daar makkelijker op inspelen.”

Nog meer tips en tricks

In de laatste blog van deze maand geven we je nog meer tips en adviezen om jouw groeigerichte mindset te ontwikkelen en vast te houden. Deze blog verschijnt volgende week!