Annelies Vos: “Goed voor jezelf zorgen, is bewust voor jezelf kiezen!”

Voor onze derde blog over ontspanning is het weer tijd om een ervaringsdeskundige aan het woord te laten. Annelies Vos is Cure4Life consulente in Ederveen en in haar praktijk komt het onderwerp ‘stress en ontspanning’ altijd ter sprake. Vandaag deelt zij haar ervaringen en een aantal praktische tips en adviezen met je.

“Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Annelies Vos, natuurvoedingsdeskundige en praktijkeigenaar van het Cure4Life Centrum in Ederveen. In 2012 ben ik gestart met mijn voedingspraktijk, vanuit een wens om mensen te helpen meer in balans te komen met voeding, beweging en ontspanning. Ik doe dit werk met heel veel passie en plezier.

Een gezonde leefstijl is meer dan alleen gezond eten. Het komt in onze praktijk regelmatig voor dat cliënten op zoek zijn naar begeleiding op weg naar een gezond gewicht en we er tijdens ons gesprek achter komen, dat er meer nodig is om in balans te komen.

Wij vertellen iedereen dat uitsluitend je voeding aanpassen – zonder aandacht voor beweging, voldoende slaap en ontspanning – eigenlijk niet meer is dan een ‘dieettrucje’, terwijl we zoveel meer te bieden hebben dan het toepassen van dat ‘trucje’.”

We zijn 24/7 bezig

“We leven in een tijd, waar we vrijwel allemaal 24/7 ‘aan’ ‘moeten’ staan. Ergens weten we wel dat het niet gezond is, maar hoe zet je die knop om? Juist omdat we 24 uur per dag ‘aan staan’, weten we bijna niet meer hoe te ontspannen. En laat dat nu juist zo belangrijk zijn voor een betere gezondheid en meer balans.

Het is bijna een dagelijks terugkerend verhaal in mijn praktijk. Iedereen is druk met werk, gezin, vrienden en de zorg voor familie. Ik heb ongelooflijk veel respect voor al die mensen, die zo toegewijd zijn aan de zorg voor anderen, maar het gaat wel ten koste van henzelf. Zelfs het afvallen moet er ergens tussen gepropt worden.

En dan opeens realiseren mensen zich dat werken aan een gezonde leefstijl ook tijd kost. Het liefst willen we een snelle, kant-en-klaar oplossing om de stress het hoofd te bieden. Maar helaas, zo werkt het niet.”

Sta jij stil bij de keuzes die je maakt?

“Als je een druk leven hebt, is het goed om stil te staan bij de keuzes die je maakt en de gevolgen die deze keuzes hebben op jouw gezondheid en gewicht.

Eet je het liefst yoghurt ’s morgens, omdat het zo lekker snel en makkelijk is, of sla je liever je ontbijt over, omdat je ‘geen tijd’ hebt om ’s morgens te genieten van een rustige start van de dag? Dat zijn serieuze dingen om eens over na te denken.

Als je geen tijd hebt voor de keuzes die je maakt en als het woord ontspanning alleen al ‘stress’ oplevert, dan wordt het hoog tijd om je dagelijkse doen en laten eens onder de loep te nemen.

Er is geen pilletje of wondermiddel dat je zo even van de stress afhelpt, maar er zijn wel maatregelen die je kunt nemen om meer rust te brengen in je drukke leven.”

Stress en ontspanning

“In onze praktijk komt het onderwerp ‘stress en ontspanning’ altijd ter sprake. We organiseren groepsbijeenkomsten waarin we de kracht van een rustige ademhaling bespreken en trainen. Eén keer per jaar organiseren we een relax-workshop o.l.v. een erkende yogadocente. En natuurlijk geven we tips voor meer rust en ontspanning, zoals:

  • Kies bewust voor gezonde voeding, puur, vers en het liefst biologisch. Dit levert je veel meer op dan alleen een gezond gewicht!
  • Heb aandacht voor de planning van je maaltijden; zodat je altijd de juiste ingrediënten in huis hebt om een voedzame en vooral lekkere maaltijd klaar te maken.
  • Werk vooruit, zodat je op een hele drukke dag niet te lang in de keuken hoeft te staan
  • Ga elke dag minimaal een half uur wandelen. Je bent dan in beweging (ook belangrijk!) en het geeft rust in je hoofd. Wandelen kan ook ’s morgens vroeg of ’s avonds voor het slapen gaan!
  • Zet minimaal 2x per week een groot kruis in je agenda. Dat is ‘me’-time, tijd voor jezelf om eens lekker een boek te lezen, in bad te gaan of gewoon niets te doen.
  • Zeg eens wat vaker ‘NEE’ tegen een ander en ‘JA’ tegen jezelf, zonder dat je het gevoel hebt dat je je hiervoor moet verantwoorden.
  • Matig het gebruik van cafeïnehoudende producten.
  • Zorg voor voldoende slaapuren!

Goed voor jezelf zorgen, is bewust voor jezelf kiezen! Aan jezelf denken en genieten van een moment van rust is ook iets doen… Het is zelfs heel belangrijk!”

Wij willen Annelies Vos van Cure4Life Ederveen enorm bedanken voor haar medewerking aan deze blog. Ben jij woonachtig in de buurt van Ederveen en wil je in contact komen met Annelies? Je kunt haar bereiken via 06 – 137 040 68 of stuur een e-mail naar avos@cure4life.nl.