De échte bewuste keuze

Na het uitstapje van vorige week, gaan we weer terug naar bekender gebied: voeding en voedselbewerking. Met de informatie uit de eerste blogs van deze maand weet je wat beter hoe het eraan toe gaat in de voedingsindustrie. Als je al (kritisch) hebt gekeken naar de producten die je elke week koopt, kan het zijn dat bepaalde producten onmisbaar lijken. Dit zijn bijvoorbeeld pakjes en zakjes met sauzen, kruiden, soepen en dressings die ons leven een stuk makkelijker maken.

In deze blog gaan we je tips geven over het vervangen van deze bewerkte vorm van voeding. We beginnen eerst met wat algemenere tips over het kopen van je ingrediënten.

Seizoensgebonden producten

Het kopen van Nederlandse seizoensgroenten is beter voor je gezondheid en voor het milieu. Door lokaal te kopen heb je geen last van extra pesticiden vanwege strengere Nederlandse wetgeving.

De reis die deze groenten en fruit moeten afleggen tot ze op je bord komen, is ook minder belastend voor het milieu. Groenten en fruit afkomstig uit verre landen worden vaak onrijp getransporteerd en uiteindelijk onnatuurlijk met ethyleen (gas) gerijpt.

Seizoensgroenten- en fruit smaken over het algemeen beter, zijn gezonder, goedkoper en beter voor het milieu. Wil je weten welke groente en fruit je het beste per maand kunt kopen? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje op deze website.

Weet waar je product vandaan komt

De herkomst en kwaliteit van dierlijke producten is ook belangrijk. Zoals uitgelegd in de verdiepingsblog: de bio-industrie komt de kwaliteit van dierlijke producten niet ten goede.

Het is daarom goed om lokaal en biologisch te kopen. Er zijn veel websites van boerderijen die biologische eieren, kaas en boter verkopen. Vaak wordt er ook informatie verstrekt over de leefomstandigheden van de dieren.

Zo ben je bewust bezig met je omgeving en heb je gezonde producten. Twee vliegen in één klap!

Heb je een (groot) gezin? Dan kan het wellicht handig zijn om pakketten met traceerbaar vlees te kopen. Deze dieren hebben een goed leven gehad met natuurlijke voeding.

Dit kan je nagaan doordat je precies kan zien op welke boerderij het dier heeft gestaan. Een mooi voorbeeld hiervan vind je hier.

De meest bespoten groenten en fruit

Bepaalde soorten groenten en fruit worden in de reguliere teelt altijd meer bespoten dan anderen. Dit heeft te maken de weerbaarheid van  groente- of fruitsoorten. Hieronder volgt een lijstje met de meest bespoten groenten en fruit.

Vooral deze groenten en fruit kunnen dus het beste biologisch aangeschaft worden.

  • Aardbei
  • Aardappel
  • Druiven
  • Nectarine
  • Paprika
  • Perzik
  • Spinazie

Koken zonder pakjes

Zoals we het in het begin al hebben geschreven: het gebruik van zakjes en pakjes maakt het koken makkelijker. Vaak geven deze kant- en klare middelen het eten een lekkere smaak, maar als je kijkt op het etiket dan zie je al snel een hoop ongewenste stoffen.

Voorbeelden van deze stoffen zijn (te veel) zout, suiker, E-nummers en allerlei stoffen waar je de naam niet eens van kunt uitspreken.

De simpelste manier om hier verandering in te krijgen, is om op het etiket te kijken naar de kruiden die bijvoorbeeld gebruikt zijn en deze dan zelf te kopen. Het klinkt duur, maar op de lange termijn is het juist een meevaller.

Veel Indische of andere Aziatische gerechten hebben namelijk dezelfde kruidenmix nodig voor de herkenbare smaken.

Wist je dat je bijvoorbeeld vrij gemakkelijk zelf een lekkere pastasaus kan maken? Met verse (biologische) knoflook, ui, tomaten en een blikje tomatenpuree heb je zo een heerlijke bolognese saus.

Door de saus af te maken met een kruidenmix van oregano, tijm en basilicum heb je een rode saus die je in de supermarkt kan kopen, alleen dan veel lekkerder en zonder ongewenste ingrediënten.

Als je vaak een kant- en klaar gemarineerd stukje vlees koopt, dan is de kans groot dat hier suiker, ongewenste oliën en E-nummers aan zijn toegevoegd. Het is overigens niet moeilijk om zelf vlees te marineren. Je kan dit doen met een basis van bijvoorbeeld citroensap of ananassap* met een mix van kruiden die je lekker zelf vindt.

*Deze sappen bevatten enzymen die het vlees voorverteren, zodat het malser wordt.

Als je moeite hebt met het bedenken van maaltijden zonder pakjes en zakjes, dan kan je altijd het internet raadplegen. Er zijn veel sites, zoals deze, waar je recepten kan vinden om onbewerkte maaltijden te bereiden.

Minder belasting, dichter bij de natuur

De blogs van deze maand hebben als doel om je bewust te maken van de alledaagse belasting die onze lichamen ondergaan. Hoe dichter bij de natuur, hoe minder belasting en des te beter jij je gaat voelen!

De blogs voor december gaan over bioritme in relatie tot onze maaltijden en spijsvertering.

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?