We investeren aardig wat tijd en geld aan onze huidverzorging. We denken onze huid hier een handje mee te helpen. Zeker met de prachtige teksten die op de verschillende producten staan; verjongend, hydraterend en verfrissend…
Maar wat doen deze producten werkelijk met onze huid? Waarom krijg ik dan toch irritatie en droogt mijn huid alleen maar verder uit? Vandaag geven we antwoord op deze vragen en staan we stil bij de werking van huidverzorgingsproducten.
Allergische reacties en een geïrriteerde huid
Wat goed is om te weten, is dat veel huidverzorgingsproducten vaak toevoegingen bevatten die het product homogeen, zacht en langer houdbaar maken. Dit is voornamelijk om te voorkomen dat het product snel bederft en daarom worden er conserveringsmiddelen toegevoegd
Deze toevoegingen kun je altijd terug vinden op de ingrediëntenlijst. Let bijvoorbeeld op de termen parabenen, ftalaten en PEG’s. Deze verlengen de houdbaarheid van een product doordat ze bacteriën en schimmels weren.
Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen. Parabenen hebben een hormoonverstorende werking en daarnaast zijn veel mensen allergisch voor dit middel. Zodra de huid in aanraking komt met producten waaraan parabenen zijn toegevoegd raakt de huid rood en geïrriteerd. Zo ben je je huid dus niet aan het verzorgen maar vooral aan het belasten!
Ook ftalaten zijn een behoorlijk omstreden toevoeging in huidverzorgingsproducten. Ze kunnen worden gebruikt om de kleur in make-up en de geur in parfum te stabiliseren. Ftalaten kunnen een irriterende werking op de huid hebben en kunnen ook hormoonverstorend werken. Check dus altijd de ingrediëntenlijst op de aanwezigheid van deze stoffen.
De afkorting PEG staat voor polyethyleen glycol. PEG wordt vaak gevolgd door een nummer; je komt de term dus ook tegen als PEG-nummers. PEG’s zijn synthetische toevoegingen die aan producten worden toegevoegd om stoffen in elkaar op te laten lossen. Ook PEG’s worden in bepaalde onderzoeken in verband gebracht met een hormoonverstorende werking.
Naast deze toevoegingen bevat een verzorgingsproduct vaak ook synthetische geur-, kleur-, en soms zelfs smaakstoffen. Deze stoffen kunnen ook weer ieder op zich (net als de e-nummers in je voeding) een reactie geven in je lijf. Je huid is immers een orgaan en neemt deze stoffen in zich op. Zo komen ze in je bloedbaan terecht en moet je lever deze stoffen zien af te breken.
Verjongend, verfrissend, hydraterend en verzachtend!
Nu hebben we het enkel gehad over de toevoegingen. Maar daarnaast heb je de verschillende werkingsgebieden. Ieder product heeft een andere claim: een product kan antibacterieel zijn, maar ook hydrateren, reinigen en verjongen. Ook heb je bijvoorbeeld deodorant die claimt dat je 24 uur lang fris blijft! Hoe doen ze dat en is dit werkelijk zo gezond als het lijkt?
Check je handzeep!
Steeds meer mensen zijn bezig met hygiëne en het buitenhouden van bacteriën. Bacteriën kunnen je (als je daar vatbaar voor bent) inderdaad ziek maken. Vergeet alleen niet dat we ook veel beschermende bacteriën meedragen. Die was je er met de antibacteriële handzeep ook vanaf.
Hierdoor verlies je een beschermingsmechanisme terwijl deze erg belangrijk is. Je wordt eigenlijk dus vatbaarder voor ziektes. Jammer, want dit probeer je juist te vermijden.
Zacht en glad, maar helaas tijdelijk!
Voor een zachte en gladde huid worden in de meest reguliere producten siliconen gebruikt. Siliconen zijn in staat om oneffenheden in je huid (tijdelijk!) op te vullen. Ook maken ze je haar zacht en glad. Siliconen vormen dus in feite een laagje op je huid en in je haar.
Echter, siliconen ‘doen’ in feite niets voor je huid. Ze maken je huid en haar slechts een korte periode mooi en zacht. Dit heeft alles te maken met het chemische proces waaruit siliconen ontstaan.
De werking van siliconen wordt namelijk weer teniet gedaan zodra je je haar of gezicht wast. Siliconen in cosmetica verzorgen niet, beschermen niet en hydrateren niet. Sterker nog, ze kunnen je huid verstoppen, irriteren en juist puistjes veroorzaken.
Reinigend en zuiverend, of juist uitdrogend?
Sulfaten (ook wel SLS) worden als ‘reiniger’ toegevoegd aan huidverzorgingsproducten. De afkorting SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate. Het zit in tandpasta, cleanser voor het gezicht, shampoo, douchegel en badschuim. Maar je komt ze ook tegen in schoonmaakmiddelen.
Buiten het feit dat sulfaten een reinigende werking hebben, laten ze een product ook opschuimen. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat des te meer een product opschuimt, des te agressiever de reiniging.
Een reinigend product gebruik je in de eerste plaats natuurlijk om te reinigen. Het probleem is alleen dat sulfaten geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten vetten op je huid.
Je raakt dus niet alleen de slechte vetten kwijt maar ook de beschermende huidvetten. Het gevolg is dat sulfaten de huid uitdrogen en op den duur kan de huid behoorlijk geïrriteerd raken.
Daarnaast bevat een normale reinigingslotion vaak ook alcohol. Alcohol is niet goed voor je huid. Het lost de natuurlijke vetten op. Hierdoor verdampt het vocht en kunnen irriterende stoffen je huid beschadigen.
Verder kunnen andere stoffen, zoals synthetische kleurstoffen of conserveringsmiddelen, sneller en dieper in je huid trekken.
Een stralende gezonde huid dankzij een gezonde leefstijl
Wij snappen dat je je huid wilt helpen, maar willen we je er ook graag bewust van maken dat je huidverzorgingsproducten niet per se nodig hebt.
De grootste kans op een stralende gezonde huid begint namelijk bij een gezonde leefstijl. Denk heel simpel aan voldoende water, voldoende rust en gezonde voeding. Veel naar buiten, niet te lang in de zon, niet roken en geen alcohol. Dan kom je al een heel eind!
Toch zijn er ook omstandigheden waar we geen of minder invloed op hebben. Door uitlaatgassen, werk- of privé-omstandigheden kan het zijn dat we onze huid een handje moeten helpen.
Wij raden je aan om dit dan wel op een natuurlijke en gezonde manier te doen! Wil je weten hoe je dat het beste kunt aanpakken? In onze volgende blogs gaan we in op de goede alternatieven voor de huid. Welke producten ondersteunen de huid en dragen dus bij aan een goede verzorging? Houd onze komende blogs in de gaten!
Het Leef je gezond-programma
Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.
Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!