Drink jij wel genoeg?

Zeker in de zomer is het van groot belang: genoeg drinken. We verliezen namelijk op verschillende manieren voortdurend vocht. Voldoende drinken is dus nodig om onze vochtbalans op peil te houden. We kunnen ook niet lang zonder. Tijdens warme dagen houden we het misschien zo’n drie tot vier dagen vol. We kunnen bijvoorbeeld wel veel langer zonder eten.

Waarom is voldoende drinken zo belangrijk? Op welke processen in ons lichaam heeft het invloed? Deze maand gaan we op zoek naar de antwoorden en staan we stil bij onze vochtinname.

Voldoende drinken

Weet jij hoeveel glazen jij gemiddeld per dag drinkt? Het is namelijk zo dat slechts 15 procent van de bevolking genoeg water drinkt. Genoeg drinken is in dit geval zo’n 8 tot 10 glazen per dag, omgerekend ongeveer 2 liter.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders wel genoeg denkt te drinken maar in werkelijkheid ligt dat dus anders.

Opgebouwd uit water

Ons lichaam bestaat voor 55 tot 60 procent uit water. Bij de geboorte ligt dit percentage nog hoger en naarmate we ouder worden neemt dit steeds verder af.

Dat we voor zo’n groot deel uit water bestaan komt voornamelijk door onze celopbouw. Onze cellen zijn eigenlijk allemaal kleine waterzakjes met verschillende structuren erin. Behalve het water in de cellen bevindt zich ook een hoop water tussen de cellen en in het bloed.

Om onze lichaamscellen goed te laten functioneren is dus ook voldoende water nodig. Maar water heeft nog meer belangrijke functies binnen het lichaam.

Zo is het essentieel voor de smeerolie in onze gewrichten en noodzakelijk voor de temperatuurregeling. Door te zweten kunnen we namelijk ons lichaam laten afkoelen. Hebben we daar niet genoeg vocht meer voor dan kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan.

Afvoer van afvalstoffen

We bestaan dus voornamelijk uit water en hebben water nodig voor een goede celstofwisseling en temperatuurregeling. Waar halen we dit water dan uit?

Het beste is natuurlijk om gewoon genoeg water te drinken. Dit gebeurt alleen lang niet altijd. We drinken bijvoorbeeld ook koffie, frisdrank of alcoholische dranken.

Daarnaast zit er vocht in het voedsel dat we eten. Ondanks dat het merendeel van bovengenoemde dranken en voedsel soms uit water bestaat, bevatten ze nog meer stoffen.

Ten eerste bevatten ze voedingsstoffen die vervoerd moet worden naar de cellen, maar daarnaast ook afvalstoffen. Door voldoende te drinken kunnen deze afvalstoffen worden opgenomen in het water. Zo kunnen de afvalstoffen uitgescheiden worden via de urine of de ontlasting.

Het is dus erg belangrijk om het lichaam te ontgiften en de afvalstoffen kwijt te raken. Hiervoor kunnen we het beste water drinken dat deze afvalstoffen goed kan opnemen.

Goed om op te merken: als het water te vervuild is kan het de afvoerfunctie niet op zich nemen. Hierover meer in onze volgende blog.

Hoofdpijn, sufheid en een slechte concentratie

Wist je dat onze hersenen zelfs voor voor 75 procent bestaat uit water? Te weinig vocht heeft dan ook een groot effect op ons brein. Het vocht wordt namelijk aan de hersencellen onttrokken bij een tekort aan water.

Dit kan hoofdpijn, sufheid en een slechte concentratie tot gevolg hebben. Bij erge uitdroging kan dit zelfs resulteren in ernstige verwardheid en het zien van waanbeelden.

Hoe wordt de vochtbalans geregeld?

Als we zo’n 1 tot 2 procent van ons totale lichaamsgewicht aan vocht verliezen, krijgen we dorst. Dit doet vermoeden dat je vochtbalans wordt geregeld op basis van de hoeveelheid water. Niets is minder waar.

Je vochtbalans wordt namelijk geregeld op basis van je zoutgehalte, oftewel je natriumgehalte.

Nieuwsgierig hoe dit precies werkt? In onze volgende blog over drinken gaan we dieper in op dit proces. Daarnaast bespreken we het belang van gefilterd water drinken.

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?