Druk, druk, druk…

De meeste mensen houden er tegenwoordig een druk schema op na. Naast je werk heb je nog vele andere dingen die gedaan moeten worden. Nog even je fiets repareren, (klein)kinderen naar school brengen, een brief posten, boodschappen doen en nog even de energiemaatschappij bellen over de laatste rekening.

Naast al die taken check je steeds tussendoor je telefoon of je ondertussen niks gemist hebt. Door al dat ren- en vliegwerk vergeet je soms helemaal om te ontspannen. Heb jij genoeg ontspanningsmomenten gedurende de dag? Deze maand staan we stil bij onze dagelijkse portie ontspanning.

De ‘go-stand’

Mensen die overspannen zijn (geweest) zullen het beamen: voldoende rust is essentieel voor je gezondheid. Ontspanning is nu eenmaal nodig om het lichaam goed te laten functioneren.

Vandaag de dag onderschatten we hoeveel prikkels we te verwerken krijgen. Eigenlijk alles in je omgeving is erop ingericht om je aandacht te trekken. Zeker nu we in een digitale wereld leven waarin dit continu plaatsvindt.

Op de eerste plaats op je mobiel. Je wordt namelijk gelokt naar een bepaald app omdat daar in een mooi kleurtje wordt aangegeven dat je nog een melding hebt staan. Ze laten je weten dat mensen naar je foto’s gekeken hebben op de sociale media en je krijgt wel heel persoonlijke advertenties als je even niet oplet.

Dit werkt verslavend en voor je het weet ben je behoorlijk wat tijd kwijt met, ja met wat eigenlijk? Niet met ontspanning in ieder geval.

Wat je niet doorhebt is dat je eigenlijk de hele dag in een soort ‘go-stand’ staat. Je hebt het ene nog niet afgerond of je bent al met de volgende activiteit bezig.

Dit kan tot gevolg hebben dat je dingen begint te vergeten. Je slaapt slechter en je gaat minder goed op je voeding letten. Daarnaast kan je ademhaling ongemerkt veranderen.

Doordat je druk bent ga je vaak sneller en oppervlakkiger ademhalen. Hierdoor blijf je continu in die ‘go-stand’ staan.

Actie en rust

Bij de zogenoemde ‘go-stand’ is er een gedeelte van het zenuwstelsel actief dat oorspronkelijk bedoeld is voor de vecht-of-vluchtreactie. Dit heet het sympathisch zenuwstelsel en is onderdeel van ons autonome zenuwstelsel.

Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hartslag omhoog gaat, je bloeddruk oploopt en je spieren voldoende bloed aangevoerd krijgen. Dit kunnen we niet bewust aansturen maar we kunnen het wel beïnvloeden.

De tegenhanger is het parasympatisch zenuwstelsel, wat juist zorgt voor rust. Je ademhaling is weer normaal, je spijsvertering en stofwisseling worden weer gestimuleerd en je spieren kunnen zich weer ontspannen.

Balans

Normaal gesproken moeten beide zenuwstelsels goed in balans zijn. Door onze drukke levensstijl zijn deze twee in onbalans geraakt en is het sympathisch zenuwstelsel vaker actief.

Hierin schuilt het gevaar dat je langzamerhand steeds meer energie verliest. Je spijsvertering en stofwisseling zijn verstoord en je immuunsysteem wordt steeds zwakker. Kortom, een gevaar voor je gezondheid.

Hormonen

Bij de twee verschillende zenuwstelsels horen ook bepaalde hormonen die de effecten zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk veroorzaken. Voor het tegengestelde effect geldt natuurlijk precies hetzelfde. Je raakt dus eigenlijk hormonaal uit balans als je niet genoeg ontspant.

Gelukkig kunnen we bepaalde vormen van ontspanning beoefenen waarbij je weer de juiste hormonen aanmaakt die zorgen voor rust. Zo zul je je lichamelijk, maar ook mentaal, een stuk beter voelen.

Volgende week gaan we dieper in op de hormonen die worden aangemaakt als je je daadwerkelijk ontspant. Wat gebeurt er in je lichaam en hoe beïnvloedt dat je mentaal? Ons lichaam kan namelijk niet altijd in de ‘go-stand’ staan om goed te functioneren.

Tot volgende week!

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?