Hoe zorg ik ervoor dat ik goed drink?

De afgelopen weken hebben we stilgestaan bij onze vochtinname. Je hebt namelijk genoeg vocht in je lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Onze cellen, de bouwstenen van ons lichaam, bestaan voornamelijk uit water en hebben het dus ook voortdurend nodig. Maar inmiddels weten we dat niet al het water hetzelfde is. Het kan namelijk veel elektrolyten bevatten waardoor het lichaam zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan.

Maar waar doen we dan wel goed aan? En op welke momenten kun je het beste drinken? Vandaag lees je de antwoorden op deze vragen en bespreken we een aantal handige tips.

Gezuiverd water

Voldoende drinken is dus van belang om gezond te zijn. Het drinken van water uit de kraan is al een hele verbetering als je hiervoor veel frisdrank of juist heel veel koffie dronk. Dan heb je al een enorme stap gezet!

Maar je kunt nog een stapje maken. Je weet inmiddels dat ook het kraanwater meestal veel elektrolyten (geladen deeltjes) bevat die het water bezet houden. Hierdoor kunnen je cellen niet goed hun afvalstoffen kwijt aan het water.

Het drinken van voldoende, liefst gezuiverd en ‘leeg’ water, is dus erg belangrijk om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen. Om alle cellen van je lichaam in voldoende mate te kunnen verzorgen raden we aan om per dag 30 ml per kilogram lichaamsgewicht aan water te drinken. Alleen dan weet je zeker dat je de vochtbalans op peil houdt.

Gezuiverd water is te verkrijgen door zelf een waterzuiveringssysteem aan te schaffen voor thuis. Deze maakt het water schoon door een proces van omgekeerde osmose waardoor je continu gefilterd en dus ‘leeg’ water kan drinken.

Daarnaast is het drinken van Spa Blauw een goede optie. Spa Blauw bevat namelijk heel weinig elektrolyten vergeleken met alle andere wateraanbieders.

Tips om meer te drinken

Stel je weegt zo’n 75 kg. Dat houdt in dat je 2,25 liter water per dag zou moeten drinken. Dat is aardig wat water op een dag. Voor wie het lastig vindt om veel te drinken is dit een hele opgave. Hieronder een aantal tips om toch tot deze hoeveelheid te komen:

  • Zorg dat het in de buurt staat. Zet een fles water in je omgeving zodat je er steeds aan herinnerd wordt dat je moet drinken.
  • Neem altijd een fles water mee voor onderweg. Vaak heb je dan juist tijd om te drinken.
  • Drink uit grotere glazen. Hierdoor drink je ongemerkt toch snel meer.
  • Voeg wat smaak toe aan het water. Bijvoorbeeld een citroentje, munt, gember, komkommer of een stuk fruit.
  • Drink op vaste momenten.
  • Zet een ‘drinkwekker’ die je zelf instelt of download een app die je daarbij helpt.

Drinkmomenten

Nu je weet dat je meer moet drinken (nogmaals: vooral water dat weinig elektrolyten bevat) is het ook belangrijk om te weten wanneer je het best kunt drinken. Want ook het moment van drinken kan belangrijk zijn.

Water vóór je ontbijt

Het is goed om 1 of 2 glazen water te drinken voordat je gaat ontbijten. Hierdoor help je het spijsverteringselsel om van de overgebleven afvalstoffen af te komen. Je activeert je organen op een gezonde manier zonder ze te belasten.

Begin de dag dus niet met koffie. Het beste moment om water te drinken is ongeveer 20 minuten voor het ontbijt.

Wil je je darmen extra ondersteunen? Drink het water niet te koud en voeg een citroentje toe. Hierdoor activeer je je darmen en voorkom je zo mogelijk obstipatie.

Heb je last van het vasthouden van vocht? Bijvoorbeeld in het gezicht, zoals je oogleden? Ook hiervoor is het aanbevolen om te beginnen met water voor je ontbijt. Je nieren worden actief en zorgen er sneller voor dat het vocht wordt afgevoerd.

Dorst of honger?

Zeker wanneer je je gewicht in balans probeert te brengen kun je de signalen voor honger en dorst nog wel eens verwarren. Heb je honger? Probeer eerst eens een glas water te drinken.

Heb je na een paar minuten nog steeds honger, dan heb je echt behoefte aan eten. Je zult verbaasd staan hoe vaak een glas water eigenlijk voldoende is.

Een glas water drinken voor het eten kan er ook voor zorgen dat je minder eet. Zo kun je voorkomen dat je te veel eet. Handig als dit één van je valkuilen is.

Probeer daarnaast te voorkomen dat je te veel drinkt tijdens het eten. Doordat het water zich vermengt met de maagsappen kan het de spijsvertering verslechteren.

Het wegspoelen van eten met water is daarom al helemaal niet aan te raden.

Sluit de dag af met wederom een glas water 

Zoals je de dag met een glas water bent begonnen, is het ook goed om met een glas (lauw) water de dag af te sluiten. Zo bereid je het lichaam voor om te gaan rusten.

Doe dit niet vlak voor het slapen gaan als je last hebt van nachtplassen. Zo rond de 2 uur voor het slapen gaan is dan het beste.

Volgende keer

Vanaf volgende week gaan we over op het volgende thema in onze reeks en dat is ‘Ontspanning’. Doe jij regelmatig even helemaal niets? De komende maand lees je alles over het belang van ontspanning.

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?