In beweging!

maart 8, 2019

De maand maart staat volledig in het kader van bewegen! In februari hebben we het voornamelijk gehad over voeding en is duidelijk geworden waarom we voeding nodig hebben en wat echt voedzame voeding is voor ons lichaam. Met voeding kun je echt al een heleboel bereiken, maar het is niet het enige aspect wat bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Inderdaad, ook beweging is een ander belangrijk onderdeel hiervan!

Gebouwd om te bewegen

Dat beweging een belangrijk onderdeel is van een gezonde leefstijl komt eigenlijk al naar voren als we kijken naar de bouw van het lichaam. Ons lichaam is gebouwd om ons voort te bewegen. Door middel van spieren kunnen we onze ledematen in beweging brengen en ons verplaatsen in de wereld om ons heen. En dit doen we al een tijdje. Zelfs zo lang dat er een soort ‘ programma’ ligt opgeslagen in ons centrale zenuwstelsel waardoor bewust nadenken over ons loopgedrag niet nodig is.

Beweging zit dus in ons en heeft er toe geleid dat ons brein zo ver ontwikkeld is zoals we het nu kennen. Want door te bewegen zijn we continu nieuwe dingen blijven ontdekken, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van ons brein. Het briljante brein heeft er echter wel toe geleid dat we beweging steeds minder hoeven toe te passen in ons dagelijks leven.

Niet bewegen door technologieHet wordt ons heel makkelijk gemaakt om niet te hoeven bewegen…

Door de voortdurende ontwikkelingen in de technologie is het mogelijk om ons voort te bewegen met de minst mogelijke inspanning en kracht. We kunnen gemakkelijk de auto pakken, gebruik maken van de roltrap of de lift en de meeste producten zijn leverbaar tot aan de voordeur. Veel werkzaamheden zijn tegenwoordig zittend en eenmaal thuis vervolgen we vaak ons zitgedrag.

Kortom, beweging maakt steeds minder deel uit van ons dagelijks leven. Dit terwijl we dus gemaakt zijn om te bewegen en er bij beweging bovendien veel processen in het lichaam in gang worden gezet die bijdragen aan een plezierige en gezonde leefstijl. Laten we wat dieper ingaan op deze processen en de voordelen daarvan.

Voordelen van bewegen

Het wordt vaak benoemd; bewegen is gezond. Maar wat is daar nu zo gezond aan? Als onze voedselinname niet hoog is hebben we toch ook niet veel beweging nodig? Nee, dat zou te simpel zijn. Dan nemen we namelijk niet de vele andere voordelen van beweging in beschouwing naast alleen het verbranden van voedsel. Dat is niet de enige reden waarom beweging bijdraagt aan onze vitaliteit! Laten we eens kijken waar beweging een positieve invloed op heeft:

 • Hart en bloedvaten:
  Door regelmatig te bewegen wordt het cardiovasculaire systeem gestimuleerd. Hierdoor verlaagt je bloeddruk, je cholesterol en de kans op diabetes of overgewicht. Vergeet ook niet de verlaagde kans op hartproblemen!
 • Brein en geheugen:
  De bloedsomloop wordt gestimuleerd en je hersenen profiteren hiervan. Je verbetert je cognitieve prestaties en voorkomt zo mogelijk ziektes op latere leeftijd zoals Alzheimer.
 • Goed voor het gestel:
  Spieren worden actief gebruikt en door beweging belast je je botten. Hierdoor is de botafbraak minder en heb je dus een sterker gestel.
 • Fitter en energieker:
  Door te bewegen trainen we onze spieren, zorgen we voor een betere zuurstoftoevoer en verbeteren we onze conditie. We krijgen er dus energie van!
 • Spijvertering en metabolisme
  Beweging verbetert en versnelt de spijsvertering. De verbranding gaat omhoog waardoor het gewichtsverlies wordt bevorderd!

Plezier door beweging

Door het bovengenoemde hebben we al kunnen zien dat er vele voordelen zijn als we regelmatig bewegen. Dan hebben we alleen nog niet stil gestaan bij één van de belangrijkste componenten om het ook te blijven doen: plezier hebben in bewegen. Als je je namelijk lichamelijk inspant, maak je bepaalde hormonen aan.

Eén van die hormonen is endorfine en wordt ook wel ‘’the feel good’’ hormoon genoemd. Niet zo gek, want dit hormoon zorgt voor een soort geluksgevoel en euforie. Daarnaast is het ook nog eens pijn onderdrukkend. Door ons fysiek in te spannen maken we dus eigenlijk onze eigen drugs aan die plezierig is en zelfs een verslavend gevoel kan geven omdat we onszelf belonen. Een win-win situatie! Je hebt dus niet alleen plezier van bewegen, maar je profiteert ook nog eens van alle andere voordelen die beweging met zich meebrengt.

Naast de fysieke en mentale voordelen heeft beweging ook vaak een heel sociaal karakter. Denk aan de sporten die je in groepsverband kan doen of lekker wandelen of fietsen met meerdere mensen. Door lichamelijk fit te zijn kun je meedoen aan vele activiteiten waarvoor lichamelijke inspanning nodig is en hoef je niet langer aan de kant te staan.

Dit brengt ons meteen aan het einde van de eerste blog over beweging en geeft ons een mooi opstapje over wat komen gaat in de volgende blog. Want wat betekent lichamelijk fit zijn eigenlijk en wat voor adviezen horen daarbij? Dit en meer lees je in de volgende blog over beweging!

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?