In gesprek met Hermien Renting over stress

Het is week 3 van de thema maand over ‘Stress’. In voorgaande blogs zijn we dieper ingegaan op wat stress is en hoe je het kunt herkennen. Ook hebben we gekeken naar de invloed van stress op je lichaam. Maar we willen ook verhalen uit de praktijk horen. We hebben Hermien Renting bereid gevonden om een aantal vragen te beantwoorden. Veel leesplezier!

Kun je jezelf kort introduceren?

“Ik ben Hermien Renting, consulente bij Cure4Life Zutphen. Ik heb jaren gewerkt als verpleegkundige en opleider in de gezondheidszorg. Sinds 2017 ben ik gestart met mijn eigen praktijk voor voedings- en leefstijladvies en ben sindsdien consulent voor Cure4Life. Vanaf 2015 heb ik aanvullende opleidingen gevolgd op het gebied van voeding, stresscounseling en leefstijlcoaching.

Tijdens mijn opleiding stresscounseling heb ik veel geleerd over stress. Ik ben geschrokken van het effect van stress op lichaam en geest. Zo ben ik te weten gekomen dat positieve stress (spanning) nodig is om goed te kunnen presteren. Echter langdurige (negatieve) stress, werkt zeer verstorend op de stofwisseling.”

Wat zijn volgens jou de oorzaken van stress?

“Stress kan volgens mij ontstaan door verschillende oorzaken. Zo kan stress voortkomen uit invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door de eisen die gesteld worden vanuit de maatschappij, werk of gezin.

Daarnaast kan stress ook opgelegd worden door de persoon zelf. Zo kan iemand een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, ambitieus of heel perfectionistisch zijn. Vaak zie je een combinatie van de twee waardoor mensen veel stress ervaren.”

Wat voor praktijkvoorbeelden kom jij tegen die gerelateerd zijn aan stress?

“In mijn praktijk zie ik vaak de effecten van stress terugkomen. Bij een intakegesprek zie ik regelmatig dat er gewichtstoename heeft plaatsgevonden na een periode van langdurige spanningen. Mensen gaan meer eten en vooral producten die veel koolhydraten en suikers bevatten.

Ook zie je soms tijdens het afvallen even stagneert. Bij doorvragen blijken er dan vaak bronnen van spanning te zijn (stressoren). Vaak zijn er klachten zoals: nek- en rugklachten, slecht slapen, een verandering van de stoelgang en meer snacken. Daarnaast raken ze gefrustreerd dat het afvallen niet lukt.

Zo had ik bijvoorbeeld een cliënt die even stagneerde in het verliezen van gewicht. De cliënt ervaarde in de periode daarvoor al meer last van de darmen (verslechtering van de stoelgang), gepaard met nek- en rugpijn.

Na wat door te vragen bleken er veel spanningen te zijn. De cliënt voelde zich erg geholpen door haar inzicht te geven wat stress met het lichaam doet en hoe hier beter mee om te gaan.

Door dit te bespreken werd duidelijk dat het niet alleen een kwestie is van het voedingspatroon aanpassen. Ook verbeteringen op de andere pijlers binnen een gezonde leefstijl waren nodig, zoals het omgaan met stress.

Een ander voorbeeld: een cliënt had na een lange periode van spanningen een goede start gemaakt en viel goed af. Klachten zoals hoofdpijn, moeheid en somberheid waren sinds lange tijd verdwenen.

Toen er opnieuw sprake was van spanningen, kreeg de mijn cliënt weer behoefte om te snacken. De cliënt viel terug in deze oude gewoonte en de klachten van voorheen kwamen terug.

Met wat extra begeleiding kon ik de cliënt ondersteunen en in de toekomst terugval in deze oude gewoontes voorkomen.”

Wat voor adviezen geef jij jouw cliënten mee?

“In de bovengenoemde voorbeelden komt al naar voren dat ik altijd doorvraag naar bepaalde klachten en die bespreekbaar maak. Indien er stressgerelateerde klachten naar voren komen, bespreken we hoe de cliënt hier mee omgaat.

Ik leg regelmatig uit wat stress doet en hoe dit onder andere de stofwisseling kan verstoren.

Daarnaast geef ik adviezen met betrekking tot voeding. Juist bij veel spanningen is gezonde en verse – bij voorkeur biologische (onbewerkte) – voeding erg belangrijk.

Het lichaam heeft ten tijde van stress extra voedingsstoffen (eiwitten, de juiste vetten en koolhydraten) en voldoende vitamines, mineralen en water nodig.

Daarnaast geef ik adviezen met betrekking tot rustmomenten, slapen, bewegen, ontspanning, ademhaling en het omgaan met stress.

De cliënt kan vervolgens zelf aan de slag met het toepassen van deze adviezen in zijn of haar leefstijl..

Meestal is dit niet op korte termijn opgelost. Vaak is er meer tijd nodig om veranderingen aan te brengen. Tijdens de consulten bespreken we dit regelmatig.”

Heb jezelf weleens te veel stress ervaren? Zo ja, hoe ben jij daar mee omgegaan?

“Zelf heb ik jaren geleden ook te maken gehad met burn-out klachten en ervaren wat dit met mij deed, zowel lichamelijk als geestelijk. Hierdoor heb ik zelfs twee maanden niet kunnen werken. Het heeft echter nog een hele periode geduurd voordat ik mij weer echt beter voelde.

Ik herken nu goed de signalen, zoals onrustig zijn, slecht slapen, concentratieproblemen en snel geïrriteerd zijn. Als ik dit opmerk bij mijzelf dan probeer ik tijdig in actie te komen om weer de juiste balans te vinden.

Wat mij geholpen heeft in die periode was structuur aanbrengen in de dag. Door activiteit en rust goed af te wisselen.

Verder zocht ik ondersteuning bij een coach (m.b.t. mijn werk en dagstructuur), familie en goede vrienden. Daarnaast ging ik meer sporten en wandelen en dus meer dingen doen die energie gaven in plaats van energie kostten.

In die periode had ik nog weinig kennis van voeding waardoor ook mijn gewicht toenam. Achteraf een gemis, want hier valt zoveel te behalen!”

Heb je nog andere praktische tips met betrekking tot het omgaan met stress?

  • Neem je klachten en problemen serieus en uit je emoties;
  • Creëer rustmomenten tijdens het werk en in je privéleven;
  • Zoek uit wat jou stress geeft en hoe jij hier anders mee om kunt gaan;
  • Zoek sociale steun (familie, vrienden of professionele hulp);
  • Geef je grenzen goed aan;
  • Doe dingen die je energie geven;
  • Eet gezonde pure voeding en drink voldoende water;
  • Ga meer bewegen en bij voorkeur in de buitenlucht;
  • Ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen;
  • Schrijf regelmatig je gedachten op en kies voor een bepaald piekermoment op de dag;
  • Blijf positief denken!

Wij willen Hermien Renting enorm bedanken voor haar medewerking aan deze blog.