Na de nodige theorie over ademhaling is het weer tijd voor wat ervaringen vanuit de praktijk. Voor dit blog hebben we onze consulente Ingrid Merckx gevraagd om haar ervaringen op het gebied van ademcoaching met ons te delen.
Wie ben jij wat doe je precies?
Ik ben Ingrid Merckx en in eerste instantie ben ik opgeleid tot communicatiespecialist. Naderhand studeerde ik verder op het gebied van coaching en in het bijzonder ademcoaching. Sinds 2008 ben ik consulente bij Cure4Life. Voordat ik consulente werd ben ik zelf met het Cure4Life programma 20kg afgevallen en ik ben nog steeds een “believer” van het programma.
Tegenwoordig heb ik een praktijk als life en ademcoach, psychotherapeute en life & wellbeing consultant. Tevens werk ik bij bedrijven als business coach en geef trainingen rond persoonlijke efficiëntie, goed in je vel voelen en talent- en teamontwikkeling.
Waarom is goed ademhalen zo belangrijk?
Door juist te ademen breng je zuurstof naar alle cellen van je lichaam. Een “foute” ademhaling kan voor heel wat klachten zorgen. In mijn praktijk zie ik vaak mensen die regelmatig hyperventileren en snel buiten adem zijn wanneer ze een lichamelijke inspanning moeten leveren.
Doordat er ook minder zuurstof naar je hersenen gaat kan je onder andere te maken krijgen met een verlaagde concentratie, hoofdpijn, duizeligheid, paniek- of angstaanvallen. Daarnaast lijden je spieren er ook onder en verkrampen ze sneller. Dit resulteert vaak in een onregelmatige hartslag, beklemmend gevoel op de borst, hoge bloeddruk, vermoeidheid en lusteloosheid.
Een goede ademhaling heeft een positieve invloed op al deze klachten en is dus van uiterst belang.
Wat heeft volgens jou invloed op de ademhaling? Wat voor gevolgen heeft dat?
Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op onze ademhaling. Neem bijvoorbeeld de manier waarop je ademt (buik/borst), maar ook stress, sommige medicatie, sommige fysieke aandoeningen, luchtvervuiling, overgewicht of ingrijpende emotionele gebeurtenissen.
Wat gebeurt er als je veel stress hebt? Je lichaam reageert door sneller te gaan ademen tot het stressmoment voorbij is. Echter bij chronische stress gaat je lichaam continu sneller ademen waardoor er een continu te laag koolzuurgehalte is. Zo krijg je klachten als hartkloppingen, tintelingen in vingers en tenen, benauwdheid, zweten, druk op de borst, uitputting, et cetera.
Wat voor praktijkvoorbeelden kom jij tegen die gerelateerd zijn aan ademhalingsproblematiek?
In mijn praktijk zie ik klanten die omwille van hun overgewicht moeilijker ademen. Deze klanten hebben hierdoor ook minder zin om te bewegen of te gaan sporten. Ze zijn vaak te moe, snel uitgeput, worden duizelig en haken zeer snel af. Hierdoor belanden ze in een vicieuze cirkel waaruit ze heel moeilijk op eigen kracht kunnen ontsnappen.
Ook een ingrijpende emotionele gebeurtenis kan aan de basis liggen van een slechte ademhaling en emotie-eten. Ik krijg regelmatig vrouwen in mijn praktijk die net een scheiding achter de rug hebben en daar emotioneel nog niet helemaal overheen zijn. Ze eten niet alleen om de pijnlijke emoties te onderdrukken, ze ontwikkelen ook geleidelijk een verkeerde ademhaling om de emoties niet te voelen. Door zowel een verkeerd adem- als eetpatroon zitten ze steeds slechter in hun vel.
Verder heb ik ook klanten met astma en allergieën die met deze vicieuze cirkel te maken hebben.
Zie jij een relatie tussen ademhaling en overgewicht?
Uiteraard! Hoe meer overgewicht, hoe moeilijker iemand ademt. Vooral de buikademhaling wordt het meest belemmerd door overgewicht. Zoals eerder benoemd hebben mensen met overgewicht vaak ook minder zin om te bewegen. De ademhaling is immers al versneld en een nog snellere ademhaling voelt dan onplezierig aan.
Daarnaast legt een versnelde ademhaling de stofwisseling op een lager pitje. Hierdoor kom je juist sneller aan of is het moeilijker om gewicht te verliezen. Vandaar dat het zeker voor mensen met overgewicht belangrijk is om bewust te worden van hun ademhaling.
Kan volgens jou gezonde voeding ook bijdragen aan een goede ademhaling?
Gezonde voeding zorgt in ieder geval voor een gezond gewicht, wat de ademhaling vergemakkelijkt. Verder staan sommige voedingsproducten wel bekend als zogenaamde “ademversnellers”. Let daarom op de inname van vlees, zuivelproducten, suikers en koolzuurhoudende dranken. Daarnaast ga je van snel eten ook sneller ademhalen. Neem dus je tijd en probeer goed te kauwen.
Wat draagt binnen een gezonde leefstijl nog meer bij aan een goede ademhaling?
Al eerder heb ik benoemd dat voldoende beweging erg belangrijk is voor een goede ademhaling. Het versnelt de ademhaling maar zorgt ook voor ontspanning. Zodoende gaat de ademhaling ook weer terug naar een normale, langzame ademhaling. Verder is voldoende slaap, omgang met stress en aandacht voor voldoende ontspanning van belang. Zo kun je een opgejaagd gevoel voorkomen en goed blijven ademen.
Waar moeten we op letten voor een goede ademhaling?
Belangrijk is dat we vanuit de buik gaan ademen en ons niet beperken tot een borstademhaling.
Haal je via de borst adem? Probeer dan geleidelijk je adem naar de onderbuik te brengen. Je kan dit doen door je handen op de buik te leggen en ze trachten omhoog te ademen. Haal niet te diep adem en probeer vooral de uitademing te verlengen.
Het is belangrijk om hier op verschillende momenten van de dag bewust van te zijn. Zet de ademhalingsoefeningen op de agenda en probeer daarnaast op ander momenten van de dag erop te letten. Als je bijvoorbeeld in de file staat, tijdens het koken of even tijdens je pauze. Je ademhaling even vertragen, bewust worden en naar de buik brengen. Succes!
Wij willen Ingrid Merckx enorm bedanken voor haar medewerking aan deze blog.