In gesprek met Louise Hoekzema over huidverzorging

Voor onze derde blog over huidverzorging is het weer tijd om een ervaringsdeskundige aan het woord te laten. We hebben Louise Hoekzema (Cure4Life consulente in Veendam) een aantal vragen voorgelegd over huidverzorging. Ook heeft Louise nog een aantal praktische tips voor je in petto die je direct kunt toepassen!

Wie ben jij en wat doe je precies?

“Mijn naam is Louise Hoekzema en ik ben al ruim 5 jaar Cure4Life consulent. Ik ben een gediplomeerd gewichtsconsulent en heb daarnaast nog vele specialisaties gevolgd op het gebied van voeding, leefstijl en beauty.

Naast dat ik mensen begeleid naar een gezonde leefstijl, verricht ik ook beautybehandelingen in mijn praktijk. Dit is een ontzettend goede combinatie, omdat gezonde voeding een positief effect heeft op de huid. Zoals ook vaak gezegd wordt; gezond van binnen, mooi van buiten. De huid is de spiegel van onze gezondheid!”

Wat is volgens jou vaak de oorzaak van huidproblemen?

“Dat kunnen tal van oorzaken zijn. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de darmen, een verzwakt immuunsysteem, vitamine tekorten, slechte voeding, verstoorde hormoonfunctie, allergieën, voedselintoleranties et cetera.

Over het algemeen zijn het dus veelal problemen die ‘van binnenuit’ ontstaan.”

Zie jij een relatie tussen huidproblemen en overgewicht?

“Ja, tijdens mijn werk zie ik duidelijk een relatie tussen huidproblemen en overgewicht terug. Over het algemeen komen huidproblemen vaker voor bij mensen die kampen met overgewicht.

In vetweefsel wordt namelijk testosteron geproduceerd. Mensen met veel vetweefsel kunnen dus hogere testosteronspiegels ontwikkelen. Dit kan vervolgens leiden tot bijvoorbeeld acne of overbeharing.

Daarnaast kan er door overgewicht striae ontstaan. Hierbij wordt de huid teveel opgerekt door een te snelle groei en ontstaat er een soort littekenvorming.

Ook kan er door vetophoping cellulite ontstaan. Je ziet dan een soort ‘sinaasappelhuid’ met veel oneffenheden. Tevens kan er sprake zijn van slechte wondheling en smetplekken. Bij mensen met overgewicht zie je dan ook vaker huidinfecties terug.”

Kan volgens jou gezonde voeding bijdragen aan een gezonde huid?

“Absoluut, daar ben ik van overtuigd. Ik kan ook wel een paar voorbeelden geven van voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde huid.

Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat het menselijk lichaam voor een groot deel uit vocht bestaat. Voldoende vocht tot je nemen is dus de basis. Vochtinname zorgt ervoor dat je de afvalstoffen goed afvoert en dat je huid goed gehydrateerd blijft. Je huid is immers je grootste orgaan.

Daarnaast kunnen omega 3 vetzuren, onder andere te vinden in vette vis, een gunstige invloed hebben op een droge huid, eczeem en allergieën.

Voor een gezonde huid zijn vooral B vitamines zoals B2, B3 en B8 erg belangrijk. Deze vitamines kun je uit verschillende voedingsmiddelen halen. Vitamine B2 kun je voornamelijk halen uit broccoli, melk en eieren. Daarnaast vind je vitamine B3 terug in noten en vis en kan vitamine B8 opgenomen worden uit sojabonen, eieren en noten.

Je hebt natuurlijk ook voedingsstoffen die juist niet goed zijn voor je huid. Denk dan aan snelle suikers. Snelle suikers gaan een verbinding met de huid aan waardoor elastine en collageen kunnen beschadigen. Probeer daarom onder andere witmeel producten (zoals wit brood), snoep en frisdrank zoveel mogelijk te vermijden.

Een gezonde huid en gezonde darmen gaan hand in hand. Veel huidproblemen kunnen vanuit de darmen ontstaan. Je kunt je darmen gezond houden door vezelrijk te eten, voldoende te bewegen, zo min mogelijk bewerkte voeding te eten en juist te kiezen voor gefermenteerde voeding, zoals karnemelk of yoghurt. Zorg er ook voor dat je darmen rust krijgen; eet daarom niet te vaak.

Verder kunnen we sommige tekortkomingen uit voeding terugzien op de huid. Zo kunnen moeilijk genezende wondjes of het snel ontstaan van blauwe plekken duiden op een vitamine C of zink tekort. Daarnaast kan een doffe en bleke huid wijzen op een ijzertekort.”

Waar moeten we vooral op letten als we huidverzorgende producten aanschaffen?

“Vooral alcohol is belangrijk om te vermijden. Dit kan namelijk zorgen voor irritatie, uitdroging, het veroorzaken van ontstekingen en het verergeren van acne.

Daarnaast is het belangrijk om op aluminium te letten. Dit komt vaak voor in deodorant. Aluminium sluit je poriën af waardoor je zweet er niet goed uit kan. Daarnaast wordt aluminium ook opgenomen in je huid waar het vervolgens allerlei processen verstoort.

Als laatste raad ik je aan parabenen te vermijden. Dit zijn conserveermiddelen en deze kunnen hormoonverstorend werken.”

Ter afsluiting: nog een aantal tips voor een goede huidverzorging

  • Eindig je douche met koud water: dit zorgt voor een goede doorbloeding en verhoogt de stofwisseling;
  • Reinig je huid twee keer per dag, zo kunnen huidverzorgende producten beter opgenomen worden;
  • Droog borstelen van de huid, dit is goed om te detoxen en helpt tegen cellulite;
  • Zorg dat inspanning en ontspanning in balans zijn. Door stress is je huid vatbaarder voor bacteriën en is het minder beschermd. Daarnaast verloopt bij periodes van (ongezonde) stress de talgproductie niet optimaal;
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging; bij voorkeur in de buitenlucht zodat er ook vitamine D aangemaakt kan worden.

Wij willen Louise Hoekzema enorm bedanken voor haar medewerking aan deze blog.