Slaapexpert Alien Oelen-Jurjens aan het woord

juli 17, 2019

In onze serie over slaap laten we vandaag slaapexpert Alien Oelen-Jurjens aan het woord. Alien verzorgt met haar bedrijf A plus opleidingen beroepsgerichte opleidingen, cursussen en workshops op het gebied van gezondheid, vitaliteit en veiligheid. Alien heeft zich gespecialiseerd op het onderwerp slaap.

Speciaal voor deze blog hebben wij Alien gevraagd of zij voor de camera een aantal vragen wilde beantwoorden. Dat wilde ze en wij danken Alien dan ook hartelijk voor haar medewerking. Veel lees- en/of kijkplezier!

De vragen:

Wat is slaap eigenlijk?

Alien: “Slaap is een dagelijks terugkerende toestand waarin lichaam en geest tot rust komen. Onze spieren ontspannen en onze hartslag, ademhaling en hersengolven vertragen. Als we slapen krijgen we geen prikkels meer van buitenaf. Daarnaast herstellen we en maken we ons klaar om de volgende dag weer actief aan de slag te kunnen gaan.”

Waarom is goed slapen zo belangrijk voor ons?

Alien: “Slaap wordt momenteel gezien als een hype, maar eigenlijk is het dat niet, want slaap is altijd al belangrijk geweest. Slaap geeft het lichaam de kans te herstellen en het houdt de hersenen gezond. Het is van groot belang om overdag optimaal te kunnen presteren, maar daarnaast ook om welvaartgerelateerde ziekten te voorkomen.”

Hoeveel slaap hebben we eigenlijk nodig?

Alien: “Er wordt tegenwoordig heel veel nadruk gelegd op het belang van 7 à 8 uur slapen en wij zien in de praktijk dat dat juist ook heel veel zorgen geeft bij mensen. De kwaliteit van de slaap is belangrijker dan de hoeveelheid. De eerste 4 à 5 uur, de ‘kernslaap’, is met name heel belangrijk. Daarna heb je nog een stukje ‘restslaap’ en die is belangrijk voor met name de mentale en geestelijke rust. Verder is de behoefte aan slaap erg persoonlijk en ook afhankelijk van factoren als leeftijd.”

Kunt u een paar voorbeelden noemen van de meest slaapgerelateerde problemen/ziekten/aandoeningen?

Alien: “Momenteel behoren tot de meest slaapgerelateerde aandoeningen overgewicht (obesitas), depressies en hart- en vaatziekten. Maar ook met kanker zien we steeds vaker een relatie. Het maakt wel verschil of het gaat om primaire of secundaire insomnia. Bij primaire insomnia is het slapen het daadwerkelijke probleem. Bij secundaire insomnia hebben klachten als pijn, jeuk, angsten en spanningen een effect op het inslapen, doorslapen en te vroeg wakker worden.”

Is er hedendaags een toename van slaapgerelateerde problemen?

Alien: “Ja, wij zien momenteel vooral bij jongeren een slaapproblematiek. Dat ervaren zij zelf ook zo. Zij hebben vooral moeite met inslapen. Wij kijken dan ook naar de aard van het probleem: slapen we minder, korter, of is de kwaliteit van de slaap verminderd?”

Wat voor impact hebben deze slaapproblemen op iemands leven? En welke klachten ervaren ze dan?

Alien: “De belangrijkste klachten zijn vermoeidheid, concentratieproblemen, problemen met alertheid, geheugen en een kort lontje. Mensen met slaapproblemen geven ook aan vaak overdag te willen slapen en ‘s nachts juist niet te kunnen slapen. Dus de impact is behoorlijk groot, zeker gezien hoe snel de klachten kunnen ontstaan.”

Leef je gezond geeft haar cliënten ook tips op het gebied van slaap. Heeft u nog een aantal goede tips?

Alien: “Ten eerste: kijk uit met melatonine. Het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat hier niet op: teveel melatonine geeft ernstige klachten, want het lichaam zal dan stoppen met de aanmaak. Het probleem kan dan alleen maar verergeren. Daarnaast geven wij altijd als tip: vermijd grote wisselingen in je slaapritme: ga uit van niet meer dan 1,5 uur verschil per dag. Te lang uitslapen is niet verstandig, want een slaapteveel geeft dezelfde symptomen als een slaaptekort. En nog een tip: bouw de dag af. Je begint ‘s morgens je dag op te bouwen: je wil actie ondernemen. Het cortisolniveau is dan hoog, maar maar de melatonine, ons slaaphormoon, heeft ook tijd nodig om op te bouwen, dus begin op tijd de dag af te bouwen!”

Zijn er nog ontwikkelingen op het gebied van slaap?

Alien: “Op dit moment neem ik deel aan een projectteam dat zich richt op onderzoek naar de restslaap. We weten dat de kernslaap – de diepe slaap aan het begin van de nacht – vooral zorgt voor het fysieke herstel. Maar de over de restslaap, het tweede deel, weten we ook nog heel veel niet. Wij onderzoeken nu met name de zogenaamde sleep spindals. Die zorgen ervoor dat er overdag weer meer verbindingen in het brein aangelegd worden zodat je makkelijker kunt leren, presteren en dat ‘s nachts jouw werkgeheugen als het ware geleegd wordt, zodat er weer ruimte is om nieuwe ervaringen en herinneringen op te doen.”

Ter afsluiting: heeft u nog een paar praktische tips om beter te slapen?

Alien: “Er zijn er heel veel. Een paar belangrijke:

  • Zorg voor regelmatige bedtijden en consequente opstatijden. En bij het opstaan: niet snoozen!
  • Zoals al eerder gezegd: het is heel belangrijk de dag rustig af te bouwen. Zorg ervoor dat je 1,5 uur de tijd neemt om activiteit en licht langzaam te verminderen voordat je gaat slapen.
  • Als je naar bed gaat: doe niet het licht in de badkamer aan. Daglicht of kunstlicht zorgt ervoor dat melatonine niet goed aangemaakt wordt.
  • De hond uitlaten kan heel ontspannend zijn, maar de frisse lucht kan er ook voor zorgen dat je melatonine weer vermindert.
  • Voor een goede nachtrust is het belangrijk niet te lang te woelen. Als je na 20 minuten nog steeds niet in slaap kunt vallen, ga dan even de slaapkamer uit (maximaal een uur) en begin opnieuw met het slaapritueel.

Ieder mens is uniek en heeft ook andere behoeften. Dit geldt ook voor ontspanning en slaap. Er is geen standaard advies dat voor iedereen werkt. Probeer verschillende dingen uit en onderzoek welke methode voor jou de beste slaap oplevert.”

En dit waren alle vragen. Bij deze bedanken we Alien nogmaals voor haar medewerking aan deze blog. Volgende week komt de laatste blog in de reeks over slapen online. Houd de website dus in de gaten!

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?