Stress; wat is het en hoe herken ik het?

We kennen het gevoel allemaal. Je moet solliciteren voor een nieuwe baan of je moet een belangrijke presentatie geven op het werk . De spanning begint al wat op te lopen. Je lichaam komt in een staat van paraatheid en je hartslag is wat verhoogd. De spieren voelen strak aangespannen en je begint te transpireren. Je ervaart stress! Gelukkig verdwijnt dit opgelaten gevoel al snel wanneer alles op een goede manier verloopt. Fijn, het zit erop en het lichaam ontspant zich weer.

Heb ik mij nou druk gemaakt om niks? Nee, dat voelt misschien zo, maar deze stress is juist goed. Echter, je hebt ook ongezonde stress. In de maand april gaan we het thema ‘Stress’ behandelen en uitdiepen. Vandaag beschrijven we wat stress is en wat symptomen van stress zijn.

Wat is stress?

In het bovenstaande voorbeeld komt het lichaam in een staat van paraatheid door een bepaalde spanning of druk. Dat is dan ook de definitie van stress; een spanning of druk. Nu heeft stress in de volksmond een negatief karakter omdat we denken dat het ongezond is. Dat is niet per definitie zo.

Stress zorgt er namelijk voor dat we ons goed kunnen focussen en snel kunnen reageren. In een levensbedreigende situatie is dit natuurlijk extreem handig. Maar voor je sollicitatie wil je ook alert en adequaat kunnen reageren. Een bepaalde mate van stress zorgt er dus voor dat je beter presteert.

Wat is dan ongezonde stress?

Wanneer het lichaam in paraatheid schiet komen er hormonen vrij (onder andere adrenaline en cortisol) die verschillende processen in gang zetten. Hier gaan we tijdens de volgende blog nog wat dieper op in.

Voor nu is het belangrijk om te beseffen dat het aardig wat energie kost en dat het bloed vooral naar de spieren en de hersenen gaat. Hierdoor komt onder andere de spijsvertering op een lager pitje te staan. Het lichaam heeft na stress dus tijd nodig om weer te herstellen.

Hoe heftiger de stressreactie, hoe meer tijd er nodig is voor het herstel. Wanneer dit herstel niet of onvoldoende plaatsvindt, spreken we van ongezonde stress en treden er klachten op.

Symptomen van stress

De symptomen van stress lopen erg uiteen. Ten eerste kan stress zich uiten op het lichaam. Veel mensen ervaren dan ook hoofdpijn, een opgejaagd gevoel, te hoge bloeddruk, verkrampte spieren en slapeloosheid. Daarnaast kan het afweersysteem aangetast worden waardoor je sneller vatbaar bent voor verkoudheid, griep of andere ziektes.

Naast de lichamelijke symptomen ervaren veel mensen ook psychische klachten. Je bent sneller geprikkeld en (dus) vaker geïrriteerd door je omgeving. Daarnaast nemen negatieve gedachten de overhand en ligt depressiviteit op de loer. Zelfs het nemen van beslissingen wordt lastiger. Dit uit zich vaak in twijfelachtig en chaotisch gedrag.

De combinatie van lichamelijke en psychische klachten leidt vaak ook tot gedragsveranderingen. Je kijkt niet alleen negatief naar jezelf, maar gaat ook negatief naar anderen kijken. Conflicten ontstaan sneller en je sociale contacten worden minder. Hierdoor kun je geïsoleerd raken waardoor je zelfvertrouwen nog verder daalt.

Leefstijl en stress

Langdurige en/of heftige stress kan (grote) gevolgen hebben op je leefstijl. Zowel lichaam als geest heeft hieronder te lijden. Vandaar dat stress vaak resulteert in een ongezonde leefstijl.

Sommige mensen vluchten in het eten. Dit zogenaamde stress-eten gaat vaak gepaard met ongezond eten en vele hoeveelheden. Zo kan er op langer termijn overgewicht ontstaan, wat weer negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

Anderen zoeken een uitweg in drank, drugs of sigaretten. Dit lijkt tijdelijk te werken maar is vanzelfsprekend niet de oplossing.

Het is dus van belang dat je deze stress-gerelateerde klachten tijdig herkent. Hierdoor kun je de negatieve effecten van stress nog op tijd voorkomen. Je wilt immers niet in deze negatieve spiraal komen.

Nieuwsgierig wat bij jou een bron van stress is in je leven? Doe dan hier een stresstest.

Volgende week gaan we dieper in op de werking van stress!

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?