Wat is beter? ‘s Ochtends of ‘s avonds sporten?

maart 29, 2019

In de voorgaande blogs hebben we voordelen van beweging besproken en gekeken naar de bewegingsnorm voor de gemiddelde Nederlander. Dit werd aangevuld met kennis vanuit de praktijk en wat tips op het gebied van kracht- en balanstraining.

In deze blog bespreken we wanneer we ons het beste lichamelijk kunnen inspannen en waarom. We sluiten deze maand vervolgens af met een mooie opzetje naar het volgende thema binnen een gezonde leefstijl: stress!

Ochtendmensen vs. avondmensen

We kennen ze eigenlijk allemaal wel; de echte vroege vogels die staan te springen wanneer ze hun bed uitkomen of juist de mensen die pas warm draaien als Sesamstraat is afgelopen.

Inderdaad, de welbekende ochtendmensen of avondmensen. Dit slaap- en waakritme wordt ook wel je chronotype genoemd en wordt deels genetisch bepaald en deels door je omgeving beïnvloed.

Zou dit slaap- en waakritme dan ook bepalen of we juist in de ochtend of in de avond het beste kunnen gaan sporten?

In elk geval hebben verschillende wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat de sportprestaties afhangen van het deel van de dag waarop er gesport wordt. Dat roept vragen op, want is dit afhankelijk van het type sport dat je beoefent of ook van het moment waarop je traint?

Krachttraining in de avond?

Als we het verschil tussen ochtend- en avondtraining willen bekijken zullen we eerst onderscheid moeten maken tussen kracht- en duursporten.

Op het gebied van kracht is er namelijk naar voren gekomen dat mensen die in de avond trainen meer spierkracht hebben dan mensen die in de ochtend trainen.

Dat is een leuk gegeven, maar in onderzoeken waarbij mensen hetzelfde trainingsprogramma kregen, alleen op een ander moment (ochtend of avond), werd er geen significant verschil gevonden in de toegenomen spierkracht.

Het lijkt er daarom op dat avondmensen zich meer focussen op een toename van spierkracht en dus gerichter op kracht trainen. Op het gebied van krachttraining is het nog niet helemaal duidelijk welk dagdeel de beste resultaten oplevert.

Vandaar dat je het beste kunt kiezen voor het moment dat goed past bij jouw chronotype. Ben je meer een ochtendmens? Doe je krachttraining dan lekker in de ochtend en natuurlijk andersom voor de avondmensen onder ons!

Wanneer duursporten?

Een soortgelijk verhaal gaat op als we kijken naar het moment van trainen voor duursporten.

Opvallend is dat onderzoek heeft aangetoond dat een (persoonlijk) verschil in presteren kan oplopen tot maar liefst 26% als men niet op de normale trainingsuren presteert. Dus altijd hardlopen in de avond en dan ineens een wedstrijd gaan lopen in de ochtend kan je prestatie negatief beïnvloeden.

Terugkomend op het chronotype, voor ochtendmensen is het aangetoond dat de beste duurprestaties zo’n 5 tot 6 uur na het ontwaken geleverd worden. Avondmensen daarentegen presteren het beste vanaf 11 of 12 uur na het opstaan.

Dit heeft voornamelijk te maken met bepaalde fysiologische processen die in gang worden gezet afhankelijk van je chronotype. Avondmensen maken dus later de prikkelende stofjes aan die de duurprestaties bevorderen.

Kies wat bij jou past

Als we het bovenstaande samenvatten, dan zien we dus terug dat je eigenlijk het best kunt gaan bewegen op een tijd die past bij jouw slaap- en waakritme. Op deze manier presteer je het beste en voelt het waarschijnlijk ook prettiger aan, omdat het lichaam klaar is om actief aan de slag te gaan. En dat past ook bij de visie van Leef je gezond, want wij zeggen ook altijd dat ieder lichaam uniek is.

Volg dus niet de algemene richtlijnen die voor de gemiddelde persoon zou moeten kloppen, maar probeer te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Door dit toe te passen vergroot je de kans om dit beweeggedrag ook in de toekomst vol te houden!

Voordelen en aandachtspunten bij een ochtendtraining:

  • Sportscholen zijn minder druk bezocht in de ochtend;
  • Het geeft voldoening voor de rest van de dag;
  • Geen excuus dat je geen energie hebt om te trainen;
  • Doe een goede warming-up!;
  • Kies wanneer je ontbijt; kortdurende trainingen en laag intensief kunnen voor het ontbijt. Bij intensievere inspanningen:, eet dan tenminste 45 minuten voor de training.

Voordelen en aandachtspunten bij een avondtraining:

  • Gedurende de dag heb je voldoende voedsel in kunnen nemen voor de training;
  • Lekker om een stressvolle dag af te sluiten;
  • Zorg voor een goede maaltijd minimaal 2 uur voordat je gaat sporten;
  • Sport niet te laat; dit kan je namelijk wakker houden als je wilt gaan slapen.

Op naar het volgende onderwerp!

Na alle blogs over beweging is het ondertussen wel duidelijk geworden hoe belangrijk beweging is binnen een gezonde leefstijl.

Kies de momenten van de dag die het beste bij je slaap- en waakritme passen en probeer zoveel mogelijk beweging in je dagelijks leven in te passen. De gezondheidsvoordelen nemen alleen maar toe!

Daarnaast is het rustgevend en heeft het een positieve invloed op stress. Jawel, stress!

Dit is dan ook het volgende onderwerp van de komende maand. We beginnen volgende week met de vragen: wat is stress en hoe beïnvloedt dit onze gezonde leefstijl?

Het Leef je gezond-programma

Wil je serieus aan de slag en een gezonde leefstijl ontwikkelen? Wij hebben een online programma ontwikkeld waarin we je helpen zelf de regie over je eigen gezondheid te nemen.

Werk dankzij het Leef je gezond-programma in 12 weken toe naar een gezondere, vitalere leefstijl!

hoe werkt het?