Het Leefstijlhuis

Het Leefstijlhuis

Wanneer je je gezondheid zou zien als een huis, dan heeft dat huis een stevig fundament nodig. Wij geloven dat een goede gezondheid rust op zeven pijlers, die samen zorgen voor een optimale balans in jouw lichaam.

Elk van de pijlers in die fundering is even belangrijk: als één van de pijlers van mindere kwaliteit is raakt het hele huis uit balans. Is jouw ‘huis’ in balans, dan voel je je vitaal en ben je weerbaar tegen alle invloeden van buitenaf.

Leefstijlgeneeskunde

Het mooie is dat je op al deze pijlers zelf invloed hebt: ze zijn namelijk allemaal onderdeel van je leefstijl. De zeven pijlers van het Leefstijlhuis zijn gebaseerd op de leefstijlgeneeskunde en worden ondersteund door een jarenlange praktijkervaring.

Leefstijlgeneeskunde gaat verder dan ‘je fit voelen’. Leefstijl blijkt zelfs van invloed te zijn op een heel aantal chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus type 2, obesitas, hart- en vaatziekten, astma, darmziekten en neurodegeneratieve aandoeningen als alzheimer, parkinson en dementie.

Leef je gezond

Er is steeds meer bewijs dat een gezonde leefstijl niet alleen gezondheidsklachten en (chronische) aandoeningen helpt voorkomen, maar ook bijdraagt aan het verminderen van gezondheidsklachten en soms zelfs ziekteprocessen kan omkeren.

Door bewust te kiezen voor een gezonde leefstijl kun je dus een belangrijke invloed uitoefenen op je totale welzijn. Dit is exact waar Leef je gezond voor staat: wij verzorgen de juiste begeleiding, zodat jij de regie in handen kan nemen en zelf kunt bouwen aan een duurzame gezondheid.

Voeding

“Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.” – Hippocrates, grondlegger van de geneeskunde

Voeding is de brandstof die onze motor laat draaien. Het levert energie en essentiële bouwstoffen voor ons lichaam. Het is belangrijk voor de opbouw en herstelwerkzaamheden van cellen en organen. Zo zorgt voeding er in essentie voor dat we kunnen functioneren. Met ongezonde voeding kan het lichaam deze functies niet goed uitvoeren. Ongezond eten kan de spijsvertering, stofwisseling en het hormoonsysteem verstoren en zelfs je emoties en prestaties beïnvloeden.

Voeding

Beweging

“Leven is als fietsen. Om je evenwicht te bewaren moet je in beweging blijven.” – Albert Einstein

Bewegen is leven: ons lichaam is letterlijk gemaakt om te bewegen. Honderdduizenden jaren lang waren alle mensen op de wereld jager-verzamelaars: we moesten letterlijk bewegen om aan eten te komen. Onze huidige voedingsindustrie is vergeleken bij deze geschiedenis slechts piepjong. Ons lichaam werkt nog hetzelfde als voorheen, maar tegenwoordig is lichamelijke activiteit niet meer nodig om aan voeding te komen. Het inactieve leven dat we tegenwoordig leiden is een van de grootste veroorzakers van gezondheidsklachten en chronische ziekten. Ook psychisch heeft bewegen een functie: we maken endorfines aan die zorgen voor een geluksgevoel én de onderdrukking van pijn.

Beweging

Psyche

“Geluk ontstaat als vanzelf wanneer lichaam, geest en ziel in harmonie zijn.” – Deepak Chopra

Lichaam en geest zijn geen losstaande concepten: ze zijn diep met elkaar verweven en werken samen op manieren die je je misschien niet eens kunt voorstellen. Stress is hiervan het meest voordehandliggende voorbeeld: wanneer je niet goed om kan gaan met stress zal het zich ophopen en leiden tot allerlei lichamelijke en mentale problemen. Hoe goed je bestand bent tegen (chronische) stress is voor iedereen anders. Gelukkig is je mentale gezondheid iets waar je aan kunt werken: je kunt leren hoe je hersenen je gedrag beïnvloeden en werken aan je mindset en je mentale weerbaarheid.

Psyche

Verzorging

“Creëer een leven dat goed voelt aan de binnenkant en er niet alleen mooi uitziet aan de buitenkant.” – onbekend

We staan er misschien niet vaak bij stil, maar ook onze lichamelijke verzorging heeft een groot effect op onze algehele gezondheid. Het overgrote deel van de verzorgingsproducten die we gebruiken – of het nu gaat om shampoo en haarproducten, zeep, deo’s en bodylotions of make-up – bevat toevoegingen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. En dan is er nog de interne verzorging: we weten allemaal dat alcohol, roken, en drugs een negatieve invloed hebben op de gezondheid, maar hoe zit het met het gebruik van medicatie?

Icon-Verzorging

Ontspanning

“Soms is ontspannen het meest productieve wat je kan doen.” – Mark Black

Ons lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Hoe vaak doe je eens echt even helemaal niks? De meeste van ons zijn in een constante staat van paraatheid, zelfs als we ‘rustig’ zitten. Deze chronische stressmodus kan leiden tot allerlei lichamelijke klachten. Onze ademhaling is een belangrijke indicator: ongemerkt ademen de meeste mensen te snel. Bewust, rustig en kwalitatief goed ademhalen is van groot belang voor je gezondheid. En dat is iets wat je kunt leren.

Icon-Ontspanning

Slaap

“Slaap is de gouden link tussen ons lichaam en onze gezondheid.” – Thomas Dekker

Er bestaat een medicijn dat alle orgaanfuncties verbetert, je hersenfuncties optimaal houdt, je immuunsysteem versterkt en je hormoonbalans herstelt… Dat wondermiddel is slaap. Een gebrek aan (goede) slaap heeft direct effect op je gezondheid: het is funest voor je immuunsysteem, bepalend voor het ontwikkelen van alzheimer en enorm verstorend op de bloedsuikerspiegel. Slaapgebrek vergroot bovendien de kans op hart- en vaatziekten, beroertes en hartfalen. Dan hebben we het nog niet over de effecten op je geestelijke gesteldheid. Toch is 63% van de Nederlanders niet positief over de slaapkwaliteit. Kortom: er is werk aan de winkel! Goede slaap is onmisbaar voor een goede gezondheid.

Icon-Slaap

Omgeving

“Als een bloem niet bloeit fix je de omgeving waarin hij groeit, niet de bloem.” – Alexander den Heijer

De omgeving waarin we leven speelt een grote rol in onze gezondheid. Externe factoren als electrosmog, UV-licht, lucht- en bodemverontreiniging, de bewerking van onze voedingsmiddelen hebben allemaal gezondheidseffecten. Kijk daarnaast eens naar de sociale omgeving: onze werkomstandigheden, wat we in sociaal opzicht van elkaar verwachten, waar we aan moeten voldoen om ‘erbij te horen’. En dan zijn er nog maatschappelijke factoren als de psychologische trucjes die de reclamewereld en de supermarkten toepassen om onze keuzes te beïnvloeden. Je hebt niet overal invloed op, maar bewustwording is een belangrijke eerste stap.

Je kan niet de hele wereld veranderen, maar wel die van jezelf.

Icon-Omgeving

Contactgegevens

Leef je gezond
Handelsweg 42
3881 LS Putten

E-mail: info@leefjegezond.nl
Telefoon: 0341 – 74 00 05