De zin of onzin van voedingssupplementen

april 24, 2020
Category: Nieuws

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt tegen reclames van verkopers van voedingssupplementen die de suggestie wekken dat hun producten helpen voor het verbeteren van de weerstand. In een eerder blog zijn we ingegaan op de zin en onzin van vitamine C. Vandaag nemen we voedingssupplementen in zijn totaliteit eens onder de loep.

* In dit artikel wordt verwezen naar diverse onderzoeken en overige literatuur. Deze kun je onderaan dit artikel terugvinden in de ‘Referenties’.

Tegengeluid

Bij het ontkennen van het nut van voedingssupplementen gaat het Voedingscentrum af op advies van de Gezondheidsraad. Maar het advies van de Gezondheidsraad is vaak alweer verouderd op het moment dat het verschijnt. Dit is nu eenmaal inherent aan de wijze waarop de adviezen tot stand komen.

Er zijn in toenemende mate deskundigen die een tegengeluid laten horen. “Een dagelijkse aanvulling op de voeding is absoluut nodig, voor elke Nederlander,” aldus Gert Schuitemaker en Toine de Graaf in hun boek Fit met Voedingssupplementen. De auteurs vinden dat het Voedingscentrum en artsen de Nederlander tekort doen door vast te houden aan hun ‘dogma’s’.

Volgens hen houdt het Voedingscentrum de deur dicht voor voedingssupplementen en wakkert de koudwatervrees aan. Gert Schuitemaker en Toine de Graaf zijn onder meer hoofd- en eindredacteur van het tijdschrift Fit met Voeding. Beiden hebben een jarenlange ervaring met het schrijven over voeding, voedingssupplementen en gezondheid. Hun boek is de weerslag van jarenlang onderzoek en bevat vierhonderd literatuurverwijzingen.

Waarom voeding niet altijd toereikend is

Een gezonde levenstijl is zonder twijfel de basis voor een goede gezondheid. Toch blijkt enkel gezonde voeding niet altijd (meer) toereikend om te voldoen aan de voedingsbehoefte.

Landbouwmethoden

De intensieve landbouwmethoden van de laatste decennia hebben ertoe geleid, dat ons voedsel ernstig in kwaliteit is achteruit gegaan. Planten hebben een diversiteit aan mineralen en spoorelementen nodig om te groeien en om vitamines, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen en smaakstoffen te maken.

De kunstmest levert zes tot acht verschillende stoffen, maar nog lang niet de vijftig verschillende mineralen, die een plant (en ook de mens) werkelijk nodig heeft. De plant groeit wel, maar door gebrek aan essentiële spoorelementen wordt de plant zwakker en wordt daardoor gevoeliger voor ziektes. Dit leidt weer tot de inzet van extra bestrijdingsmiddelen.

Uit onderzoek in Engeland blijkt hoezeer de mineralengehaltes van diverse groenten verlaagd zijn in de afgelopen 50 jaar. Doordat het mineralengehalte zo sterk is gedaald kan de plant niet voldoende vitamines maken. Ook het onrijp plukken van fruit speelt een rol bij de verminderde aanmaak van vitamine C. Hiernaast worden voedingsmiddelen langdurig opgeslagen voordat ze worden verkocht. Dat proces gaat nog even door in de koelkast bij de consument.

Tijdens diepvriezen gaan B-vitamines voor een deel verloren. Foliumzuur is zeer thermolabiel, zodat na het koken van groente dit vitamine geheel verdwenen is. Per dag neem je nog maar 5% van de dagelijkse behoefte aan foliumzuur op uit de voeding.

Resistente bacteriën en schimmels

Daarnaast blijkt dat er steeds meer resistentie voorkomt van bacteriën en schimmels. Om aanvallen van bacteriën, virussen en schimmels te overleven is een goed immuunsysteem noodzakelijk. Per jaar overlijden in Nederland ongeveer 50 mensen aan een ernstige longinfectie die veroorzaakt wordt door een resistente stam van de schimmel Aspergillus fumigatus.

Die stam kwam voor het jaar 2000 nog niet voor in Nederland, maar is door het gebruik van schimmelbestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw aan een opmars bezig. “Het is vermoedelijk een onbedoeld bijeffect van middelen die in het milieu worden gebruikt,” stelt arts-microbioloog Paul Verweij van het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Ook het gebruik van antibiotica bij vee kan bijdragen aan de resistentieproblematiek bij de mens. Zo is de ESBL-bacterie in de veehouderijsector resistent geworden voor antibiotica. Dit komt onder andere door veelvuldig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica bij vee. Antibiotica werd bijvoorbeeld preventief ingezet door lage doseringen in het voedsel te mengen, omdat de dieren er sneller van gingen groeien.

Gelukkig mag de antibiotica tegenwoordig alleen nog curatief ingezet worden en niet meer preventief. Alleen zieke dieren mogen nog antibiotica toegediend krijgen. Hierdoor is het gebruik van antibiotica in de veeseector flink gedaald, maar voor het nog verder terugbrengen van het gebruik zijn structurele veranderingen in de veehouderij nodig.

De ESBL-bacterie, die bij dieren regelmatig aangetroffen wordt kan van dier naar mens worden overgedragen via producten van dierlijke oorsprong, waardoor de effectiviteit van belangrijke reserve-antibiotica voor de mens in gevaar kan komen.

Geneesmiddelen

Artsen staan er meestal niet bij stil dat de geneesmiddelen die voorgeschreven worden voorraden in het lichaam kunnen uitputten en dat eventuele ‘bijwerkingen’ vaak onbehandelde voedingstekorten zijn. Als deze vermeende bijwerkingen vervolgens behandeld worden met weer andere medicijnen, kan dat de tekorten verder opdrijven.

Daarnaast wordt het gebruik van geneesmiddelen steeds minder vaak geherevalueerd waardoor er door te lang, te veel of door verkeerde combinaties van medicatie klachten en voedingstekorten kunnen ontstaan.

Suppletie bevordert de gezondheid

Het toonaangevende tijdschrift Nutrition Journal publiceerde een studie die laat zien dat mensen die verschillende supplementen voor langere periode gebruiken (de zogenaamde lange termijn gebruikers) een betere gezondheid hebben. Ruim 270 lange termijn gebruikers van supplementen zijn vergeleken met ruim 600 niet-gebruikers en 100 gebruikers van multivitaminen en mineralen.

Er werd een grote diversiteit aan supplementen gebruikt in de onderzoeksgroep. Deze onderzoeksgroep had een betere gezondheidsconditie, minder kans op marginale vitaminen- en mineralentekorten, hoge bloeddruk en diabetes. Aanvullend liet het onderzoek ook zien dat trouwe supplementengebruikers bewuster leven en eten en een supplement niet gebruiken als vervanging van een gezonde voeding en/of levensstijl.

Er zijn dus goede redenen om aan te nemen dat een dagelijkse multi bijdraagt aan de ondersteuning van de weerstand. Diverse voedingsstoffen hebben inmiddels al wel een officiële ‘weerstandsclaim’ gekregen van de EU. Aan vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C, vitamine D, koper, selenium en zink is op basis van wetenschappelijke bewijsvoering exact dezelfde gezondheidsclaim toegewezen: ‘Draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem’. In een multi zijn al deze vitaminen en mineralen vertegenwoordigd.

Kwaliteit

Een goede multivitamine bevat zo min mogelijk hulpstoffen en vergt daardoor een zorgvuldig productieproces. Goedkope multivitaminen bevatten daarentegen veel meer en regelmatig ongewenste hulpstoffen zoals talk, lactose, titaniumdioxide en ijzeroxide. Ook suiker (saccharose), zetmeel en synthetische conserveermiddelen horen niet thuis in een goede multi. Daarnaast zijn verschillende multi’s al dan niet vrij is van genetisch gemodificeerde stoffen en van veel voorkomende allergenen zoals maïs, soja, gist, gluten, lactose, sommige conserveermiddelen, evenals sommige synthetische kleur-,geur- en smaakstoffen.

Voor een optimale opname wordt een multipreparaat ingenomen tijdens een maaltijd. Op die manier worden ook de vetoplosbare vitaminen optimaal opgenomen.

Zin of onzin

Ondanks dat gezonde voeding de basis blijft voor een goede gezondheid, levert gangbare voeding (vaak) helaas niet meer alle nutriënten die de mens dagelijks nodig heeft. Biologische voeding heeft door afwezigheid van pesticiden en het gebruik van kunstmest een voorsprong, maar is ook onderhevig aan nutriëntenverlies door de omgeving en het transport.

Daarnaast hebben mensen door geneesmiddelengebruik vaak juist extra vitaminen en mineralen nodig. Een gezonde levensstijl aangevuld met een uitgekiend, kwalitatief voedingssupplementengebruik heeft uitgewezen positieve effecten te kunnen hebben op de gezondheid van mensen.

Referenties