Stel je voor dat je lekker een rondje gaat hardlopen. Hiervoor was je nog rustig aan het werk, zittend achter een bureau. Je hebt luchtige kleding aangetrokken en het juiste schoeisel aangedaan. Je bent er helemaal klaar voor!
Je hebt je eerste stappen gezet en je lichaam moet nog op gang komen. Vooral op de beenspieren wordt een beroep gedaan maar ook in andere delen van je lichaam worden vele spieren geactiveerd. Om te kunnen blijven hardlopen moeten de bloedtoevoer goed zijn. Het bloed transporteert namelijk de voedingsstoffen die nodig zijn voor spiercellen om kracht te kunnen blijven leveren. Maar nog belangrijker: zuurstof. Zonder zuurstof zullen spieren namelijk snel verzuren en zal je door verkrampingen moeten stoppen met hardlopen.
Bloedsomloop
Meer bloed naar onze spieren betekent meer werk voor ons hart. Het hart zal sneller moeten pompen om het bloed met zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren te krijgen. Zelfs je bloedvaten dragen daar hun steentje aan bij. Ze vernauwen zich meer rond de organen en verwijden zich rond de spieren, om zo een optimale bloedtoevoer te creëren. Op dit moment gaat dus je hartslag al flink wat omhoog. Beweging zorgt dus voor een verbeterde bloedsomloop en een gezonde hartfunctie.
Zweten
Daarnaast begin je te hijgen om meer zuurstof op te nemen. Door al deze processen stijgt je lichaamstemperatuur. Al naar een paar minuten krijg je het dus flink warm. Je lichaam kan zich afkoelen door vocht op de huid te verdampen. Zweten dus. Met zo’n 2 tot 5 miljoen exocriene (afvoer)klieren kan het lichaam vocht uitscheiden om de temperatuur naar beneden te brengen.
Hoeveel we zweten is per persoon verschillend en afhankelijk van de inspanning. Naarmate je vaker sport zijn je zweetklieren beter getraind. Dit houdt in dat ze bij een lagere lichaamstemperatuur al in werking worden gezet. Je zweet dus eerder.
Gemiddeld zweet je één liter vocht als je een uurtje sport. Dit kan oplopen tot wel 2 liter per uur wanneer er een zware inspanning geleverd moet worden in een warme of vochtige omgeving.
Maar waar is al dat zweten nu eigenlijk allemaal goed voor? Hieronder een aantal voordelen op een rijtje:
- Zweet hydrateert de huid op natuurlijke wijze.
- Door te zweten ontgift je het lichaam omdat toxische stoffen via de huidporiën het lichaam kunnen verlaten.
- Preventie van nierstenen omdat een teveel aan zouten en calcium niet wordt opgeslagen.
- Zweten is goed voor het immuunsysteem. Het wat zure laagje zweet op je huid beschermt je onder andere tegen bacteriën en schimmels.
Het lymfestelsel
Beweging houdt ook de vochtcirculatie op gang. Naast onze bloedsomloop hebben we namelijk ook een heel lymfevatenstelsel wat weefselvocht vervoert. Het maakt deel uit van het het immuunsysteem en is onder andere verantwoordelijk voor het onschadelijk maken van bijvoorbeeld bacteriën en andere ziektekiemen, waardoor wordt voorkomen dat ze zomaar het bloed binnendringen.
Het lymfevocht is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt namelijk voor het opruimen van schadelijke stoffen en afval afkomstig uit de cellen.
Het lymfestelsel heeft alleen geen pomp zoals het hart bij de bloedsomloop. Het is volledig afhankelijk de zwaartekracht en dus de positie van ons lichaam. Als je dus veel tijd van de dag zittend doorbrengt, zijn je spieren inactief en kan het vocht niet naar boven. Zo kan er vochtophoping (oedeem) ontstaan in met name de benen of handen. Vandaar dat regelmatig bewegen erg belangrijk is om dit tegen te gaan.