Algemeen geaccepteerd
Het gebruik van alcohol, drugs en medicatie is niet altijd schadelijk wanneer dat met mate is. Dat gaat echter voor roken niet op. Behalve dat alle beetjes roken (zelfs meeroken) van negatieve invloed is, is roken in principe geen sociaal gedrag. Vaak ontstaat het wel vanuit een sociale context, bijvoorbeeld al op jonge leeftijd, omdat je vrienden ook rookten en je wilde graag gezellig meedoen, maar “roken is (veelal) een verslaving met ernstige gevolgen voor de gezondheid, met een dodelijke afloop voor 50% van alle rokers,” aldus William Cortvriendt in zijn boek Hoe word je 100?.
Ook in het gebruik van alcohol, drugs en (zelf)medicatie speelt gewoonte of verslaving vaak een belangrijke rol. Daarnaast is sociaal (wenselijk) gedrag van grote invloed. Regelmatig gezellig een wijntje of een biertje drinken is sociaal geaccepteerd en wordt zelfs vaak verwacht. Hetzelfde geldt in sommige sociale omgevingen voor drugs.
Verder is zelfhulpmedicatie (niet te verwarren met voorgeschreven medicatie) alom verkrijgbaar bij drogisterijen en supermarkten, waardoor pijnstillers, ontstekingsremmers, maagzuurtabletten en corticosteroïden als neussprays als warme broodjes over de toonbank gaan. Hoe fijn en gemakkelijk is het om met een pilletje of iets dergelijks snel ‘af’ te kunnen zijn van een klacht als hoofd-, buikpijn of een verkoudheid. In feite ben je dan signalen (symptomen) van je lichaam aan het negeren. Een gewoonte waardoor je aan de oorzaak van de klacht voorbij gaat. Hierover gaan we het nog uitgebreid hebben in week 8 van het programma.
Gevolgen
Het probleem ligt dus met name bij structureel en chronisch gebruik van roken, alcohol, drug en medicatie. De algemeen bekende gevolgen van ernstig en langdurig misbruik zijn vaak wel bekend. Zoals bij roken longemfyseem en longkanker en bij alcoholverslaving levercirrose.
Wat je je misschien niet realiseert is dat al deze middelen ook veel schade veroorzaken aan het slijmvlies van het spijsverteringskanaal, wat vaak weer chronische ontstekingen oplevert. Deze ontstekingen kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot kanker in bijvoorbeeld de tong, keel, slokdarm, maag en darmen.
Klachten op korte termijn
Maar voordat er uiteindelijk ontstekingen en kanker ontstaan, wordt het slijmvlies al in z’n functioneren bedreigd. Ook op de kortere termijn zijn er dus al schadelijke gevolgen voor je gezondheid.
Je weet inmiddels dat het slijmvlies van het spijsverteringsstelsel, wat van de mond tot de kont loopt, meerdere belangrijke functies heeft. Wanneer er regelmatig giftige stoffen binnenkomen als alcohol, de afvalstoffen van roken (sigaret of joint), chemische middelen in medicatie, wordt het slijmvlies aangetast. Op termijn kunnen dan onbedoelde voedingsstoffen het slijmvlies passeren en in het bloed terecht komen. Dit kan er dan weer voor zorgen dat het immuunsysteem onnodig belast wordt en er allerlei allergieklachten ontstaan. Ook kan de afgifte van verteringsenzymen belemmerd raken, wat weer problemen in de spijsvertering veroorzaakt.
Zo kun je je voorstellen dat er allerlei klachten aan en in het spijsverteringskanaal kunnen ontstaan wanneer het slijmvlies aangetast wordt. En zoals je wellicht steeds beter zult begrijpen, staan vele processen met elkaar in verbinding. Verstoring van het één geeft weer een verstoring van het ander.