Cortisol
Zoals je inmiddels al weet speelt het hormoon cortisol een belangrijke rol bij stress. Chronische stress zorgt voor chronisch hoge cortisolwaarden, wat weer zorgt dat in de huid processen worden verstoord. Het laat letterlijk sporen achter in je huid zoals rimpels. Als de huid dus met allerlei tekortkomingen en belastingen te maken krijgt, door bijvoorbeeld chronische stress, dan kan de huid zichzelf minder goed beschermen tegen pathogenen (biologische ziekteverwekkers zoals bacteriën) van buitenaf. Dit kan allerlei huidklachten geven, of bestaande verergeren (acne, eczeem, psoriasis).
Cortisol verstoort niet alleen de barrièrefunctie (de bescherming), het vermindert ook de talgproductie en andere stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden. Er zal dan ook meer vocht uit de huid verdampen. Ook het natuurlijke proces van celvernieuwing stagneert, met als gevolg dat de huid gevoeliger, onrustiger, droger en doffer wordt. En je krijgt meer (en diepere) rimpels en wallen.
Collageen en elastine
Stress maakt dus oud en draagt bij aan een vermoeid uiterlijk. Ook het eiwit collageen en het proteïne elastine, die de huid soepel en stevig maken, worden minder. Aanhoudende stress zorgt voor meer vrije radicalen (*) en een versnelde afbraak van genetisch materiaal, waardoor celvernieuwing afgeremd wordt. Een waterval aan verstoorde processen, die ervoor zorgen dat ook de conditie van je huid wordt aangetast.
Huidaandoeningen
Stress verergert huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Misschien heb je hier zelf ook wel last van en merk je dat het soms, in drukke periodes met stress, erger wordt. Heb je nou normaal gesproken geen problemen met je huid, maar wel chronische stress ervaren, dan heb je misschien al wel gemerkt dat je huid droger, gevoeliger of onrustiger aanvoelt. Stress blijkt zelfs in extreme gevallen het hormoonsysteem dusdanig te kunnen verstoren dat zich (meer) haartjes in het gezicht vormen.
Hormoonzalven zijn niet altijd de oplossing
Als laatste nog even wat aandacht aan het gebruik van hormoonzalven bij klachten als acne, eczeem, psoriasis of andere uitslag. Deze geven vaak een tijdelijke verlichting maar na langdurig gebruik worden de klachten vaak alleen maar erger. Dit komt doordat de oorzaak van de klacht niet wordt aangepakt, maar alleen de symptomen worden bestreden met hormoonzalven die de natuurlijke hormoonbalans beïnvloeden, verder verstoren en de huid zelf op den duur verder aantasten. Hormoonzalven zorgen er namelijk voor dat de huid verder verdroogt en dun wordt waarbij dus de natuurlijke barrière en huidflora worden aangetast. Wetenschappelijke onderzoeken tonen zelfs aan dat er een duidelijke relatie is tussen corticosteroïde middelen (zoals hormoonzalf) en overgewicht, vanwege de verstorende werking op de natuurlijke hormoonhuishouding.
(*) Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Het zijn atomen die maar één neutron hebben. De vrije radicaal heeft dus nog een ‘vrije’ plaats, die zich zo snel mogelijk wil binden aan iets anders. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen.