We hebben allemaal de klok horen luiden met betrekking tot E-nummers, maar hoe zit het nu echt? Zijn deze toevoegingen daadwerkelijk schadelijk voor de gezondheid of is dat een fabeltje? Ik leg het je uit.
Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde hulpstoffen om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen of te verbeteren, zoals de geur, kleur, smaak of houdbaarheid. Deze toevoegingen worden door de Europese Unie als veilig gezien en zijn goedgekeurd. E-nummers hebben geen voedingswaarde.
E-nummers kunnen natuurlijke stoffen zijn uit planten of dieren, of ze kunnen in een fabriek gemaakt worden. Deze synthetische stoffen bevatten enkel chemische bestanddelen.
Hoe ‘veilig’ zijn E-nummers?
De EU heeft deze E-nummers inderdaad goedgekeurd, maar wel voor een beperkte inname. Echter, je schrikt als je er op gaat letten in hoeveel producten E-nummers zijn verwerkt. Weet jij hoeveel E-nummers je eigenlijk binnenkrijgt? En welke E-nummers? De hoeveelheid E-nummers die je binnenkrijgt, specifieke soorten of een combinatie van E-nummers kunnen juist schadelijk zijn voor je gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn Aspartaam (E951) en Ve Tsin (E621).
Aspartaam, bijvoorbeeld, is een chemische zoetstof die vele malen zoeter is dan natuurlijke suikers en komt bijvoorbeeld voor in light-producten, frisdranken en snoep. Klachten als gevolg van de inname van aspartaam kunnen zijn: darmklachten, rusteloosheid, maar ook symptomen van ADHD (voornamelijk bij kinderen).
E-nummer 621, ook wel MSG genoemd, is een bekende smaakmaker die ook zeer schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Deze stof wordt veel verwerkt in sausjes, pakjes, chips of gerechten vanuit de Chinese keuken. Klachten die kunnen ontstaan door Ve Tsin zijn onrust, hoofdpijn, diarree en andere darmklachten.
Advies
Kortom: sommige E-nummers zijn relatief onschuldig, terwijl andere zeer schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Maar zelfs de onschuldige toevoegingen hebben geen enkele voedingswaarde, dus het vermijden van E-nummers heeft alleen maar voordelen. Mijn advies is om je in eerste instantie bewust te worden van wat je binnenkrijgt. Vervolgens raad ik je aan om zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruiken.