Old habits die hard
Wat vaak voorkomt bij gedragsveranderingen is een terugval naar een oude gewoonte. Dat is ook helemaal niet zo raar. Het woord zegt het al: je hebt waarschijnlijk al een paar jaar dezelfde gewoontes en dat is je ‘gewoon’ geworden – het zit helemaal in je systeem. We voelen ons nu eenmaal goed bij een specifiek ritme. Als je dan ineens gaat touwtje springen of wandelen zo net na het eten, terwijl je dat eerder nooit deed, dan is dat wel even wennen.
Toch is het wennen nog niet het moeilijkste, het volhouden van deze nieuwe gewoonte is meestal het lastigste.
Wij zijn ervan overtuigd dat de nieuwe leefstijlgewoontes een positief effect op je gezondheid zullen hebben. Door te gaan wandelen, fietsen of touwtje te springen heb je al kunnen ervaren dat je je prettiger, fitter en minder gespannen voelt. Een ‘terugval’ naar een oude gewoonte na een paar goede weken komt dan ook regelmatig voor, maar het is belangrijk te accepteren dat, hoewel het erbij hoort, je er echt doorheen zult moeten.
De juiste mindset
Het blijkt vaak lastig om je te focussen op het proces van je leefstijlveranderingen. In onze maatschappij zijn we vaak resultaatgericht bezig. Dan focus je je bijvoorbeeld alleen op het afvallen. Als het dan niet (meteen) lukt dan beschik je gewoon niet over de juiste vaardigheden of ben je gewoon van nature zo gebouwd, dat moet je dan maar accepteren. Dit wordt ook wel een statische of vaste mindset genoemd. Als je dan een week niet afvalt en een misstap hebt gemaakt, dan gooi je de handdoek al snel in de ring.
Wanneer je je focust op het proces van je gezondheidsverbeteringen ben je sneller geneigd om een misstap als een leerproces te zien. Je vindt dat je kan leren van je fouten en de kracht bezit om sommige eigenschappen te veranderen. Dat je een keer wat ongezonds doet betekent nog niet dat je dan maar op moet geven. Integendeel, je doet juist heel veel goed en bent simpelweg een keer uit de bocht gevlogen. De kunst is dan om weer ‘op te staan’ en door te gaan met datgene waarmee je bezig was.
Dit wordt ook wel een groeimindset genoemd. Mensen met een groeigerichte mindset weten hun leefstijl beter aan te passen en dit ook vol te houden in de toekomst. Focus dus op het gezondheidsproces, fouten horen erbij!